Kim Nguyen wint publieksprijs Afrika Filmfestival met 'Rebelle'

Print
Tijdens de slotavond van het Afrika Filmfestival in Leuven is zaterdagavond de publieksprijs uitgereikt aan de film "Rebelle" van Kim Nguyen.

De 12-jarige kindsoldaat Komona is de centrale figuur in de prent. Nadat rebellen haar dorp geplunderd en platgebrand hebben, wordt ze gedwongen haar ouders te doden. Ze wordt meegenomen, maar weet uit het militair kamp te ontsnappen waarna ze haar ouders begraaft. In al deze ellende blijft ze hardnekkig overeind.

African Artists Awards

Tijdens de slotavond werden ook African Artists Awards uitgereikt aan de animatiefilmer Jean-Michel Kibushi (Congo), poëte Andreattah Chuma (Botswana) en de in ons land verblijvende groep woordkunstenaars Urban Woorden.

Een week geleden werd tijdens dit festival reeds de Prix Spécial Futur Talent, een prijs voor een talentrijk regisseur, toegekend aan de Kameroense filmregisseur Moustapha Bako. Enkele dagen terug werd ook een Life Time Achievement toegekend aan de Tanzaniaanse filmregisseur Imruh Bakari.

Vrouw centraal

De 18e editie van het Afrika Filmfestival stond dit jaar vooral in het teken van de vrouw, zowel als regisseur, actrice of als filmthema. Het festival lokte volgens de organisatoren meer dan 10.000 mensen, wat meer is dan de 9.500 van vorig jaar.

Het festival is ondertussen niet louter een filmfestival meer, maar bood onder meer ook een modeshow, fotografische tentoonstelling en een optreden van poëet Saul Williams. Speciale gast tijdens het festival was Madaraka Nyerere, zoon van Jules Nyerere die na de onafhankelijkheid in 1961 tot 1985 de legendarische eerste president was van Tanzanië.

Madaraka Nyerere stelde de film "The Teachers Country" voor waarin hijzelf op kritische wijze terugkijkt op de ontwikkelingen in Tanzanië sinds zijn vader aftrad.

Bekijk de trailer van 'Rebelle' via YouTube:

Belga
Beeld: YouTube

MEEST RECENT