Van Rompuy: "België heeft zich niet kapot bespaard"

Van Rompuy: België heeft zich niet kapot bespaard

Van Rompuy: "België heeft zich niet kapot bespaard"

Print
Europees president Herman Van Rompuy heeft de besparingskoers van Europa verdedigd. Volgens hem kan de schuldencrisis niet bestreden worden door meer schulden te maken. Daarnaast meent Van Rompuy dat ons land zich de laatste jaren "niet kapot bespaard heeft".

In een interview met De Zondag noemt hij de besparingen van 2010, 2011 en 2012 "heel beperkt". De Europese president vindt dat Europa nu maar eens werk moet maken van de structurele fouten van het verleden. Van Rompuy wijst daarbij de regeringen van probleemlanden met de vinger. "Ze hebben boven hun stand geleefd. Je kan geen welvaart opbouwen met geleend geld", klinkt het.

"In perspectief"

De Europresident staat dan ook achter het nationale besparingsplan. "Is het alternatief dan de schuldencrisis bestrijden met nog meer schulden maken? Daar kan ik intellectueel geen touw aan knopen." Van Rompuy hamert erop dat alles in perspectief moet geplaatst worden.

"Ik neem België als voorbeeld. Wat wij de laatste jaren bespaard hebben, is niet zo indrukwekkend. Denken dat wij op dit ogenblik sterk lijden onder de crisis is niet juist", vindt hij.

"Beperkte besparingen"

Van Rompuy haalt de Belgische cijfers aan op vlak van werkgelegenheid, jobcreatie en beschikbaar gezinsinkomen. "Kijk naar de cijfers. Geen enkel cijfer duidt aan dat wij ons kapot bespaard hebben. Wat heeft België structureel bespaard? 0,5 procent in 2010, 0 procent in 2011 en 0,7 procent in 2012. Dat is heel beperkt", besluit hij.

De federale regering pakte gisteren nog uit met 1,5 miljard euro aan wat ze zelf structurele besparingen noemt. De structurele maatregelen en de inspanningen om de staatsschuld af te bouwen, werden goed ontvangen door Europa.

MCe
Foto: AFP

MEEST RECENT