"Bogaert vernedert de federale ambtenaren"

"Much ado about nothing". Zo omschrijft federaal ACOD-secretaris Guido Rasschaert vrijdag de drie nieuwe maatregelen die staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) aankondigt om het ziekteverzuim bij federale ambtenaren tegen te gaan.

Lees ook: Strengere controles op ziekteverzuim bij ambtenaren

Volgens Rasschaert gaan de maatregelen niks veranderen aan de cijfers van absenteïsme bij ambtenaren. Hij wijst erop dat sinds enkele jaren een goed werkend controlesysteem in voege is. Rasschaert heeft ook problemen met de stijl van de staatssecretaris. "Met zijn aankondigingspolitiek vernedert hij eigenlijk de ambtenaren."

Rasschaert meent dat Bogaert "dwaalt" met zijn nieuwe plannen om het ziekteverzuim bij ambtenaren aan banden te leggen. "Die drie maatregelen gaan niks veranderen aan de absenteïsmecijfers", luidt het. De vakbondsman zou ook graag zien dat de staatssecretaris naar het overleg over de nieuwe maatregelen komt met concrete cijfers over de verschillen in ziekteverzuim tussen de verschillende departementen.

Intussen heeft Rasschaert steeds meer problemen met de stijl van Bogaert. "Eigenlijk zou hij een 'primus inter pares' moeten zijn die opkomt voor zijn ambtenarenkorps, maar nu doet hij niks anders dan ons te vernederen. Hij bestendigt ook de perceptie dat ambtenaren luiaards en profiteurs zouden zijn", aldus de ACOD-secretaris.

ACV: "Communicatie bevestigt vooroordelen over ambtenaren"

De communicatie van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) "bevestigt de vooroordelen die over ambtenaren bestaan". Dat zegt Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare Diensten. "Hij zegt bezorgd te zijn over het imago van de federale ambtenaren, maar met zijn verklaringen werkt hij het tegendeel in de hand". De onafhankelijke vakbond NUOD (Nationale Unie van Openbare Diensten) roept de staatssecretaris op tot "respect voor zijn personeel". Dat is "het beste middel om het ziekteverzuim te bestrijden", aldus de vakbond.

Belga Foto Belga

Nu in het nieuws