Jef (99) rijdt zijn eigen Ronde van Vlaanderen in Pulle en omgeving

Jef (99) rijdt zijn eigen Ronde van Vlaanderen in Pulle en omgeving

Jef (99) rijdt zijn eigen Ronde van Vlaanderen in Pulle en omgeving

Print
Zandhoven - Op het EK Atletiek voor veteranen in het Spaanse San Sebastian heeft Bruggeling Emiel 'Mieltje' Pauwels (94) eindelijk zijn eeuwige rivaal - de Fin Ilmari Koppinen (95) - geklopt op de zestig meter. Onze landgenoot behaalde een gouden plak en belooft te blijven lopen tot hij erbij neervalt. En hij is niet de enige nestor die jong blijft dankzij de sport.
Jef Van Laer woog al zes kilo toen hij op 21 augustus 1913 geboren werd in 't boshuiske in Pulle. Bijna honderd jaar later fietst hij zo'n dertig kilometer per dag, wat neerkomt op een jaargemiddelde van 12.000 kilometer. "En niet met een elektrische fiets hè", zet Jef de puntjes op de i. "Want elektrische fietsen zijn niet gezond, daar krijg je luie benen van."

In januari van dit jaar kreeg de Pullenaar nog een nieuwe heup. "Volgens de dokter is mijn gestel 25 jaar jonger dan mijn werkelijke leeftijd", zegt hij. Door die heupoperatie moet hij het nu drie maanden wat rustiger aan doen en beperkt hij zich tot zo'n 10 kilometer per dag. Drie weken na zijn operatie zat Jef alweer op zijn fiets.

"Vorig jaar in maart heeft hij nog eens zeventig kilometer in een dag gedaan", vertelt zijn dochter. "Ik heb wel

drie keer gerust onderweg", relativeert Jef zijn prestatie. Tot zijn 98ste bleef hij ook winter en zomer in zijn vijver zwemmen, zelfs in het ijs. "Ik trok mij aan een koord in en uit die vijver, maar ik ben ermee gestopt nadat ik recht in de brandnetels was gevallen. Drie jaar geleden ben ik 's morgens om zeven uur nog naar Scherpenheuvel vertrokken.

Toen ik om 15u thuiskwam, was het snikheet. Ik was helemaal verbrand. Mijn kinderen geloofden niet dat ik naar Scherpenheuvel was gefietst, maar gelukkig had ik zo'n molentje aan de basiliek gekocht om het te bewijzen", lacht hij.

Jef denkt dat hij zo fit is omdat hij veel gevist, gejaagd en hard gewerkt heeft. En genetisch komt hij uit een straffe stam, want zijn nicht Melle Van Laer wordt binnenkort 104.

Blijkbaar staat het wereldrecord fietsen voor honderdjarigen op naam van een Brit, die 25 kilometer aflegde op de piste in één uur. "In principe kan ik dat record verbeteren, maar ik kan niet met een koersvelo rijden omdat mijn forsballen gezakt zijn van het harde werken."

Kristin Matthyssen

Foto Joren De Weerdt
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio