N-VA wil ook overlastboetes voor dronkenschap en domiciliefraude

De N-VA wil ook overlastboetes mogelijk maken voor openbare dronkenschap en domiciliefraude. Dat zegde Koenraad Degroote zopas tijdens het debat over de nieuwe "gas"wet in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

jdewit

Momenteel kan je een boete van 150 euro krijgen voor openbare dronkenschap. Als je binnen het jaar opnieuw wordt gestraft, dan wordt het maximum 300 euro. En als je daarna binnen het jaar alweer opnieuw laveloos wordt opgepakt kan je tot 600 euro en een maand cel krijgen. Maar er wordt amper voor vervolgd. Die bestraffing zou blijven bestaan, maar als de parketten niet vervolgen, dan zouden de gemeenten in het voorstel van de N-VA overlastboetes kunnen opleggen.

Liégeois

Dit idee komt eigenlijk van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois, die het al meerdere keren heeft voorgesteld in zijn jaarlijkse nota aan het parlement over "slechte wetten". Merkwaardig genoeg stond het voorstel ook in het aanvankelijke ontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) om de wet op de overlastboetes te verstrengen, dat momenteel wordt besproken in de Kamer.

Maar het idee sneuvelde in het overleg met de andere partijen, naar verluidt omdat de socialistische burgemeesters van studentensteden als Leuven en Gent tegen overlastboetes voor openbare dronkenschap waren. Zij willen dat de bestraffing van dit misdrijf uit de fameuze wet-Vandervelde bij de parketten blijft. De N-VA wil nu toch dat overlastboetes voor openbare dronkenschap mogelijk worden.

Als de N-VA wordt gevolgd, dan komt hierop - nà de hervorming die nu in de Kamer besproken wordt - een overlastboete van 375 euro, die bij herhaling verdubbeld kan worden.

Het aantal gevallen van openbare dronkenschap dat de politiediensten registreerden, bedroeg in 2011 19.479. Dat zijn er twee keer zoveel als in 2000.

Ook domiciliefraude moet met overlastboetes worden aangepakt, omdat de parketten dit toch niet meer vervolgen. Aldus Degroote.

Lees ook: Overlastboetes vanaf 12 jaar: voor en tegen

Slechts een derde overlastboetes voor minderjarigen succesvol

Jeugdraad protesteert in Kamer tegen nieuwe overlastwet

JDW

Vastgoed

Jobs in de regio