Ruim 12.000 Belgen kopen aandeel van ‘veilige’ bank

Al meer dan 12.000 mensen hebben een aandeel (20 euro) gekocht van de organisatie New B, die wil uitgroeien tot een coöperatieve bank. De klanten zullen ook aandeelhouders zijn. New B geeft toe dat ze niet de hoogste rentes zal aanbieden, maar belooft wel veiligheid en eenvoud.

ikerremans

New B startte dinsdagavond in Antwerpen met een informatiesessie over haar plannen. Het was de eerste van tientallen informatiesessies die tot eind juni in België worden gehouden. “Wij willen spaarrekeningen, bankkaarten, beleggingsproducten en hypothecaire leningen aanbieden zoals elke andere bank”, zegt woordvoerder Marc Bontemps. “Maar dan wel op een transparante, ethische en weinig risicovolle manier."

New B wil ook niet investeren in wapens, milieuvervuilende industrieën of economieën die hun arbeiders ondermaats betalen. “Als we geld uitlenen, zal dat veeleer dienen om lokale ondernemers te ondersteunen of voor projecten met een sociale meerwaarde”, zegt Bontemps.

Vandaag heeft New B al meer dan 12.000 coöperanten die elk een aandeel van 20 euro hebben gekocht. Ze deden dat via een overschrijving vanaf een Belgische rekening.

Opvallend is dat de individuele aandeelhouders evenveel te zeggen hebben als grote bedrijven. En wie vandaag 20 of 2000 euro investeert in New B, kan dat geld later nog terugkrijgen. “Investeerders kunnen hun aandelen verkopen in de eerste zes maanden van een werkingsjaar. Maar de raad van bestuur moet daar wel zijn goedkeuring voor geven, zodat het onmogelijk wordt dat iedereen ineens al zijn geld terugtrekt en de bank omvalt”, zegt Bontemps.

Als de bank ooit toch zou omvallen, zijn de aandeelhouders hun geld natuurlijk kwijt. “Maar New B zal niet naar de beurs gaan. Een aandeel kan dus niet in waarde stijgen of dalen. We kunnen wel een stuk van de eventuele winst uitkeren aan de aandeelhouders, maar dat zal nooit meer zijn dan 6% van het bedrag dat ze hebben ingebracht. Het is niet eens onze bedoeling om winst te maken. Wij willen vooral een veilige en begrijpelijke bank zijn en niet de rendabelste. Want met de rendabelste beleggingen gaan doorgaans grote risico’s gepaard.”

CHRISTOF WILLOCX Foto Patrick De Roo

Vastgoed

Jobs in de regio