Mechelen heeft 190 miljoen schulden

De schuldenberg van de stad Mechelen is in zes jaar tijd meer dan verdubbeld tot bijna 190 miljoen euro. Eind 2006 was dat nog 88 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die onze redactie heeft opgevraagd bij de stad.

De gemeenteraad heeft dinsdagavond de eerste begroting van de nieuwe coalitie Vld-Groen-m+, N-VA en CD&V gestemd. Om alle investeringen te financieren, zal Mechelen dit jaar voor ruim 20 miljoen nieuwe leningen opnemen. "In 2014 nog maar twaalf miljoen. De komende jaren zal het gemiddeld 17 miljoen zijn. Dat is minder dan vroeger", zegt schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V).

Schuldenberg

Het geld gaat bijvoorbeeld naar de vernieuwing van de Bruul, en de restauratie van het Predikherenklooster tot bibliotheek. Eind vorig jaar bedroeg de uitstaande schuld van de stad 188,6 miljoen, eind 2006 was dat nog 87,9 miljoen. "De schulden zijn het gevolg van de investeringen die zijn gebeurd door de vorige coalitie", geeft Schroons aan.

Dinsdagavond heeft de gemeenteraad ook enkele nieuwe maatregelen goedgekeurd, zoals het schrappen van heel wat premies en het invoeren van taksen. Walter Schroons: "Als wij dat niet hadden gedaan, zitten wij in 2019 met een tekort van 120 miljoen."

Lees ook: Gennez verwijt Somers schuldenberg

SVH Foto: SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio