Stad huurt brandweerkazerne

Het stadsbestuur van Mechelen heeft beslist om niet zelf te investeren in de bouw van een nieuwe brandweerkazerne, maar er eentje te huren. Ondertussen loopt ook een onderzoek om na te gaan of het mogelijk is om het stadsmagazijn deels te integreren op de site aan De Nekker. Dat zou in verdiepingen worden opgetrokken.

Sven Van Haezendonck

De bouw van een nieuwe stek voor de brandweer is een van de prioriteiten in het bestuursakkoord, want de huidige kazerne in de Dageraadstraat is verouderd en te klein. De investering wordt geraamd op ongeveer tien miljoen euro, maar dat geld zal de stad dus niet zelf vrijmaken. "Wij gaan de brandweerkazerne realiseren met een zogenaamd DBFM-contract (design, build, finance en maintain, red.). Dat is een project waarbij een aannemer helemaal zelf instaat voor het ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van het gebouw. Voor de bouw van sporthallen en scholen is deze manier van werken al ingeburgerd", vertelt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Vanuit de oppositie in de gemeenteraad was er de voorbije jaren heel wat kritiek over meerkosten die projecten bij een traditionele overheidsopdracht met zich meebrengen. Die swingen vaak de pan uit omdat aannemers (onverwachte) kosten zwaar doorrekenen. Met een DBFM-contract is dat onmogelijk, omdat de prijs vanaf het begin vastligt en de aannemer zelf het onderhoud voor zijn rekening moet nemen.

Lees ook het artikel in de maandagkrant van Gazet van Mechelen

SVH

Archieffoto Dirk Vertommen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio