Van Rompuy: "Met N-VA verzeil je in Griekse toestanden"

Hij zit al dertig jaar in het parlement, maar voor een spat rustige vastheid moet je niet bij hem zijn. Als ervaren CD&V-soldaat strijdt Eric Van Rompuy heftiger dan ooit in de voorste loopgraven tegen N-VA. Van Rompuy gaf een openhartig interview aan uw krant.

jrosquin

Waarom heeft u er uw doel van gemaakt de N-VA te ontmaskeren? EVR: "Omdat die partij de mensen op een dwaalspoor zet. Ze doet alsof je alles wat er in België de laatste vijftig jaar is opgebouwd, zomaar met één pennentrek kunt uitvegen. Bourgeois zei in het beruchte interview dat hij niet meer gelooft in een staatshervorming via normale onderhandelingen. Hij wil slotonderhandelingen. De grote avond. Het gaat hier om de Endlösung van de Belgische staat. Alles moet naar de deelstaten. Bourgeois wil minister-president worden van een Vlaamse regering die álle bevoegdheden opeist. Wat overblijft van België is een lege huls. En, zeggen ze, er komt geen federale regering, zonder die totale autonomie. Dat wil dus zeggen dat je dáár eerst over moet onderhandelen. Dan begin je aan een avontuur waarvan niemand het einde kent, middenin de zwaarste economische crisis van de laatste vijftig jaar. De gevolgen zullen enorm zijn, want ondertussen ontstaat er grote onzekerheid over de toekomst van het land, zeker op de financiële markten ... Met de plannen van N-VA verzeil je snel in Griekse toestanden."

Maar als ze 40 procent halen, zult u moeten volgen, zegt Bourgeois. "Dat stoort me ook, die arrogantie! Bourgeois zegt dat de Franstaligen maar moeten plooien, als N-VA incontournable wordt. Alsof ze daar niet het recht hebben op een andere opvatting. En de andere Vlaamse partijen moeten ook maar volgen. Zo werkt dat toch niet in een democratie?"

Raf Liekens, Dirk Castrel

Foto: Joris Herregods

Lees het uitgebreide interview in uw weekendkrant

Vastgoed

Jobs in de regio