Ronde van Vlaanderen viert 100-jarig bestaan

Ronde van Vlaanderen viert 100-jarig bestaan

Ronde van Vlaanderen viert 100-jarig bestaan

Print
De Ronde van Vlaanderen werd 100 jaar geleden voor het eerst werd gereden. Tijdens en vooral na de komende editie van de Ronde van Vlaanderen zal er de nodige aandacht aan deze speciale verjaardag besteed worden.

Voor aanvang van de start in Brugge zal er op het podium een verjaardagstaart van maar liefst twee meter hoog worden aangesneden. Dat gebeurt in aanwezigheid van de topfavorieten. Organisator Flanders Classics verwelkomt naast heel wat wielercoryfeeën zoals Eddy Merckx ook enkele politieke prominenten waaronder minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de ambassadeur van Nieuw-Zeeland.

Het 'Dorp van de Ronde' is dit jaar Rekkem, waar de koersdirectie tijdens de wielerwedstrijd halt zal houden. Rekkem is de geboorteplaats van Paul Deman, de eerste winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1913. In het dorp zijn er verschillende festiviteiten gepland.

Ook in Avelgem, de woonplaats van Paul Deman tot zijn overlijden in 1961, wordt er even gestopt. Aan zijn woning zal er een gedenkteken onthuld worden.

Het hoogtepunt van de festiviteiten rond '100 jaar Ronde van Vlaanderen' volgt echter op zaterdag 25 mei 2013. Op die dag is het exact 100 jaar geleden dat Karel Van Wijnendaele het startschot gaf van de allereerste Ronde van Vlaanderen. Flanders Classics organiseert dan de "Ronde 100 Classic". Een unieke fietstocht voor wielerliefhebbers over 324 kilometer -de afstand van de allereerste Ronde van Vlaanderen in 1913. Ook de meest legendarische hellingen en kasseistroken worden in het parcours bedwongen.

De inschrijvingslimiet ligt omwille van organisatorische- en veiligheidsredenen op 300 deelnemers. Wie vreest de volle 324 kilometer niet te zullen overleven, kan zich ook inschrijven voor de afstand van 162 of 100 kilometer.

Meer info: www.ronde100classic.be

Beeld uit de Ronde van Vlaanderen in 1931.
Credits: de Zondagsvriend

MEEST RECENT