Drie keer zoveel personeel nodig voor Cel Schijnhuwelijken

"De Antwerpse cel schijnhuwelijken moet drie keer zoveel personeel hebben als nu. Dat komt door de nieuwe wet op de schijnhuwelijken." Dat meent Antwerps Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V), die mee aan de basis lag van de wet. Ook alle andere Vlaamse steden zullen meer personeel nodig hebben.

drombouts

De wet vertwaalfvoudigt niet alleen de celstraffen voor een schijnhuwelijk, ze past de regeling voor schijnhuwelijken bovendien toe op schijnsamenwoonsten. Ook aanvragen voor een wettelijke samenwoonst met een buitenlander zonder geldig verblijf in ons land mogen voortaan onderzocht, geblokkeerd en vervolgd worden.

"In 2012 onderzocht de Antwerpse cel 504 geplande huwelijken. Die onderzoeken zijn nog niet allemaal af, maar het ziet er naar uit dat een derde van deze huwelijken schijnhuwelijken zijn", zo betoogt de politica. In de toekomst zal die cel ook samenwoonsten met iemand zonder geldige verblijfspapieren in België moeten onderzoeken.

Lanjri: "Dat waren er 975 in 2012, een derde van alle geplande samenwoonsten. Het rekensommetje is vlug gemaakt. Nu onderzoeken 6 ambtenaren 504 dossiers. Daar komen 975 dossiers bij. Het aantal ambtenaren moet dus op 18 komen", zo besluit ze.

Omdat de problemen in andere Vlaamse steden wellicht niet anders zijn, zal ook daar meer personeel nodig zijn.

Lees ook: Straffen voor schijnhuwelijken worden vertwaalfvoudigd.

JDW

Foto Jan Van der Perre

Vastgoed

Jobs in de regio