18-jarige bekeerling in Syrië wil naar huis

Er duikt nog een verhaal op van een Antwerpse bekeerling in Syrië. Dit keer gaat het om de 18-jarige Jejoen Bontinck. Zijn verhaal is bijzonder tragisch. Hij slaagde er in om contact op te nemen met zijn ouders. Hij wil naar huis komen maar mag niet. Hij moet meestrijden tegen wil en dank.

ikerremans

Jejoen Bontinck vertrok op 22 februari met moslimbroeders op vakantie. Pas veel later vernam zijn vader dat zijn zoon moest vechten in Syrië. Vader Dimitri is woedend op alle overheidsinstanties die het vertrek van zijn zoon niet konden beletten.

Het verhaal van Jejoen is een variante op het verhaal van de 19-jarige Brian die ook in Syrië vecht.

'Vakantie'

Jejoen stond tot zijn 18 jaar onder toezicht van de jeugdrechter. “Op 29 januari was hij jarig. Op 22 februari vertrok hij met zijn moslimbroeders zogezegd op vakantie. Onder valse voorwendsel werd hij naar Caïro gelokt om de islam te bestuderen. Maar hij kwam terecht in een opleidingskamp", vertelt vader Dimitri. "De instructeurs waren Engelsen, Fransen en Amerikanen, de wapens Belgisch. Hij kon dat niet aan en wilde naar huis. Maar zijn paspoort, gsm, camera en kledij waren hem afgenomen.”

“Toch heeft hij enkele keren gebeld met een gsm van iemand anders. De laatste keer was vorige week donderdag. Hij zat ergens in Syrië in een villa, maar mocht niet zeggen waar. Ik ben depressief en ziek, zei hij. Ik wil zo snel mogelijk naar huis maar ik mag niet van de organisatie. Hij kwam de villa niet buiten maar de organisatie had hem duidelijk gemaakt dat er geen enkele reden was om niet mee te strijden. Ze houden hem daar vast tegen zijn wil.”

Lees ook: Milquet wist niets van mails over Brian

Lees het volledige verhaal in Gazet van Antwerpen.

Alex Kestens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER