Witte konijnen brengen burgerlijke partijen niet van de wijs

In het assisenhof in Gent zijn donderdag de replieken afgesloten en heeft beschuldigde Kim De Gelder het laatste woord gekregen. De voorzitter las op het einde van de twintigste procesdag de 109 vragen die de jury moet beantwoorden. De beraadslaging begint vrijdag rond 10 uur.

Er was donderdagmiddag nog veel te doen over het pleidooi van Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder. De "witte konijnen" die Haentjens uit zijn hoed toverde, maakten geen indruk op Filip Van Hende, advocaat van een dodelijk slachtoffer van De Gelder. "Van het briefje had ik verwacht dat het niet veel zou zijn, maar ook uw ander wit konijn heeft een beetje myxomatose."

Dat andere wit konijn was een artikel van december 2012 over de veranderingen in DSM V, een nieuwe versie van het psychiatrische handboek die in mei verschijnt. Daaruit zou blijken dat de schizotypische persoonlijkheidsstoornis die De Gelder volgens de gerechtspsychiaters heeft, binnenkort onder psychotische stoornissen zal vallen. Van Hende benadrukte dat die versie nog verre van officieel is.

Jef Vermassen, advocaat van drie dodelijke slachtoffers, zei dan weer dat Haentjens uit het verkeerde hoofdstuk van zijn boek had geciteerd. Haentjens had dat boek gebruikt om te ontkrachten dat zijn cliënt een serie- en massamoordenaar is. "Als u een hoofdstuk verder had gekeken dan het hoofdstuk over massamoordenaars, dat over seriemoordenaars, had u wel gezien dat uw cliënt aan dat profiel beantwoordt. Ik zeg dat De Gelder een seriemoordenaar is die zich vergist heeft door een massamoord te plegen."

Tweede proces

De openbaar aanklager vroeg de jury dan weer om zich niet op de wet van april 2007 rond de internering te baseren, omdat die nooit in uitvoering werd gebracht. "Als u dat doet, dan moet er een tweede proces komen", waarschuwde Van Den Berge voor die mogelijke procedurefout.

Kim De Gelder kreeg na de replieken nog het laatste woord, maar wou niets zeggen. "Ik sluit me aan bij mijn advocaat." De Gelder luisterde vervolgens met gebogen hoofd naar de 109 vragen die de jury vrijdag vanaf 10 uur moet beantwoorden.

Lees ook: Herlees het pleidooi van Haentjens en de replieken

Foto: Jef Vermassen (links) en openbaar aanklager Yves Van Den Berge

Foto Belga

Nu in het nieuws