Noors bezoek is mogelijk voorbode van twincity-project

De leerlingen van het Heilig Hartcollege in Heist-op-den-Berg ontvangen deze week leeftijdsgenoten uit het Noorse Lillehammer. In de achtergrond wordt er nagedacht om een twincity-project tussen beide gemeenten op te starten.

Bert Provoost

De ontmoeting kadert in het Europese Comeniusproject. Eerder gingen de Heistse jongeren al naar Noorwegen, en nu was het de beurt aan de Scandinaven uit de stad die de Olympische winterspelen al mocht organiseren om met Heist kennis te maken. Ze bezochten ons land en bleven slapen in de gezinnen van de leerlingen.

Onlangs raakte bekend dat Lillehammer ook geïnteresseerd is in een gemeentelijke samenwerking met Heist. Ook met het Italiaanse Ercolano aan de Vesuvius zijn al eerste contacten gelegd. De internationale ambities van de gemeente werden op de gemeenteraad kritisch benaderd door oppositielid Jan Baestaens (ETA). "Wat is hier het nut van? Is het de bedoeling dat we in de toekomst met elke stad die door het Heilig Hartcollege wordt bezocht voor het Comeniusprouct ook een twinning aangaan?"

Bernadette De Cat van het Heilig Hartcollege heeft de voorbije maanden verschillende landen bezocht om uitwisselingprojecten voor de Heilig-Hartscholen op poten te zetten. "Er zijn tegelijk ook aftastende gesprekken geweest over samenwerkingen op gemeentelijk vlak. Blijkbaar was er zowel in Lillehammer als in Ercolano een sterke interesse", vult De Cat aan, die ook voorzitter van de gemeenteraad is. "Zeggen dat we zomaar met iedereen een samenwerking aangaan, is niet correct. Het Roemeense Arad is ons enige lopende project. Over de rest is nog geen beslissing genomen."

Lees meer in de vrijdagkrant van Gazet van Antwerpen.

Foto Dirk Vertommen

Bert Provoost

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio