Centrale bank ontkent sluiting op één na grootste bank van Cyprus

Na het akkoord onder de politieke partijen in Cyprus over de oprichting van een investeringsfonds om het land voor een faillissement te behoeden, gonst het donderdag van de geruchten dan de Popular bank (Laiki), de tweede bank van het eiland, gesloten zou worden. De Cypriotische centrale bank ontkende echter die mediaberichten.

mceulemans

Met de oprichting van het investeringsfonds werd de omstreden heffing op spaartegoeden definitief afgevoerd die voor massale onrust zorgde bij de spaarders. Maar daarop staken de geruchten de kop op over de sluiting van Laiki.

Banenverlies

De bank zou opgesplitst worden in een entiteit met de gezonde onderdelen en een bad bank. Daardoor zouden jobs verloren gaan, waardoor honderden werknemers voor het parlement in Nicosia verzamelden om er te protesteren.

Maar op de staatstelevisie ontkende de woordvoerster van de centrale bank opnieuw de gevreesde sluiting. De centrale bank probeert om banen te redden bij Laiki, klonk het, en wil snel een oplossing.

Hulpplan

Bank of Cyprus, de grootste bankinstelling, riep donderdag dan weer de regering en leiders van de politieke partijen op om zo snel mogelijk een akkoord over een hulpplan te bereiken met de eurogroep.

"De economie van Cyprus staat aan de rand van de afgrond en bevindt zich in een kwetsbare toestand. De volgende stap kan haar redding of vernietiging betekenen."

Lees ook: Eurogroep houdt om 19u00 telefonisch overleg over Cyprus

Belga Archiefoto

MEER OVER Cyprus

Nu in het nieuws