Daniel Martin nieuwe leider Ronde van Catalonië

De Ier Daniel Martin (Garmin-Sharp) heeft donderdag de vierde etappe in de Ronde van Catalonië (Spa/WorldTour) gewonnen, een rit over 217,7 km tussen Llanars en Port-Ainé.

jatimmermans

Martin (foto) kwam na een zware etappe van ruim zes uur solo aan en had aan de aankomst 36 seconden voorsprong op de Spanjaard Joaquim Rodríguez en de Colombiaan Nairo Quintana, de ritwinnaar van woensdag.

Jurgen Van den Broeck trok net als woensdag opnieuw in de aanval, maar kon Martin uiteindelijk niet bijbenen en strandde op de vierde plaats, op 47 seconden van de ritwinnaar. De Nederlander Robert Gesink werd vijfde (+ 0:51), de Britse tourwinnaar Bradley Wiggins zesde (+ 1:02).

De Spaanse leider Alejandro Valverde (Movistar) moest na een valpartij de strijd staken. Hij ging na 119 km tegen de grond, krabbelde weer recht maar gooide tien km verder toch de handdoek. Over de ernst van de blessure van Valverde is nog geen officieel nieuws bekend, maar volgens sportdirecteur Eusebio Unzué zou hij geen zware verwondingen hebben.

In de stand is de leiderstrui nu voor Martin, die tien seconden voorsprong heeft op Rodríguez en 32 op Quintana. Van den Broeck komt de top tien binnen, hij heeft 1:15 achterstand op de Ier.

Foto EPA

Meer sportnieuws