"U heeft uit het verkeerde hoofdstuk van mijn boek geciteerd"

Jef Vermassen, de advocaat van de nabestaanden van drie dodelijke slachtoffers van Kim De Gelder, heeft donderdag tijdens zijn repliek op de verdediging benadrukt dat De Gelder wel degelijk een combinatie van een serie- en massamoordenaar is. De advocaat van de beschuldigde, Jaak Haentjens, had in zijn pleidooien eerder geciteerd uit een boek van Vermassen zelf om dat te ontkrachten.

jatimmermans

"U heeft uit het verkeerde hoofdstuk geciteerd", zei Vermassen. "Als u een hoofdstuk verder had gekeken dan het hoofdstuk over massamoordenaars, dat over seriemoordenaars, had u wel gezien dat uw cliënt aan dat profiel beantwoordt. Ik zeg dat De Gelder een seriemoordenaar is die zich vergist heeft door een massamoord te plegen."

Vermassen bleef ook bij het geheime motief dat hij begin deze week had onthuld - verliefdheid of seksualiteit - en waar Haentjens niks van geloofde. Hij citeerde daarvoor nogmaals uit de chatgesprekken van De Gelder en zijn internetvriendinnetje. Daarin vertelde De Gelder hoe zijn ouders hem alleen wilden zien thuiskomen met een meisje en niet met een jongen. De Gelder zou daarom expres met een jongen naar huis zijn gekomen. "Ik denk toch dat hij in de knoop zit met zichzelf", zei Vermassen.

"Meesteroplichter"

De advocaat las ook nog gesprekken voor die moesten staven dat De Gelder een "meesteroplichter" was. Na het voorlezen ervan vroeg hij Haentjens waar er in die gesprekken - die binnen een tijdspanne van anderhalf jaar plaatsvonden - sprake was van wanen of hallucinaties. "Die vind je daarin niet", zei Vermassen.

Vermassen betwistte uitdrukkelijk dat De Gelder stemmetjes hoort. Hij noemde het een "modetrend" dat beschuldigden stemmetjes inroepen als excuus.

Ten slotte contesteerde de advocaat de uitspraak dat het makkelijker is om gerechtspsychiater te worden dan Prins Carnaval. "Als een gerechtspsychiater een stap verkeerd zet, is het gedaan", repliceerde Vermassen. "Dan wordt hij niet meer gevraagd. Ik moet de eerste nog tegenkomen met een strafblad."

Vermassen wees ook op de jarenlange ervaring van de gerechtspsychiaters. Roger Deberdt met name heeft zestig jaar op de teller.

Foto: Jef Vermassen (links) en Jaak Haentjens

Foto Belga

Vastgoed

Jobs in de regio