Witte konijnen in pleidooi Haentjens "hebben een beetje myxomatose"

Witte konijnen in pleidooi Haentjens hebben een beetje myxomatose

Witte konijnen in pleidooi Haentjens "hebben een beetje myxomatose"

Print
De "witte konijnen" die Jaak Haentjens, de advocaat van Kim De Geler, in zijn pleidooi uit zijn hoed toverde, hebben geen indruk gemaakt op Filip Van Hende, advocaat van een dodelijk slachtoffer van De Gelder. "Van het briefje had ik verwacht dat het niet veel zou zijn, maar ook uw ander wit konijn heeft een beetje myxomatose", zei Van Hende in zijn repliek.

Dat andere wit konijn was een artikel van december 2012 over de veranderingen in DSM V, een nieuwe versie van het psychiatrische handboek die in mei verschijnt. Haentjens zei in zijn pleidooi dat in dat artikel staat dat de schizotypische persoonlijkheidsstoornis die De Gelder volgens de gerechtspsychiaters heeft, in DSM V onder psychotische stoornissen zal vallen.

"Je spreekt eigenlijk over een wetsontwerp met betrekking tot DSM V dat nog niet verschenen is, dat je nog niet kunt raadplegen, maar waarover iemand een artikel schrijft", zei Van Hende daarover in zijn repliek. "Tot op vandaag is DSM IV de maat. DSM V is officieel niet gekend." Van Hende verwonderde zich er ook over dat de specialisten van de verdediging het niet aanhaalden.

"Maar zelfs als het zo is, moet je eens goed kijken", ging Van Hende door. "Ze gebruiken gewoon een andere schaal. Bij schizofrenie gaan ze van 1 tot 10: van zeer licht naar de ergste vorm. De schizotypische persoonlijkheidsstoornis waar onze experten over spreken, ligt niet tussen 1 en 10 maar staat op 0."

Foto: Filip Van Hende (links) en Kris Luyckx

Foto Belga

.

Nu in het nieuws