Eurogroep houdt om 19u00 telefonisch overleg over Cyprus

Eurogroep houdt om 19u00 telefonisch overleg over Cyprus

Eurogroep houdt om 19u00 telefonisch overleg over Cyprus

Print
De ministers van Financiën van de 17 eurolanden houden donderdagavond om 19.00 uur telefonisch overleg over de situatie in Cyprus. De Nederlander Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, heeft dat donderdagnamiddag bekendgemaakt via twitter.

Intussen spreekt Cyprus met Moskou over eventuele Russische steun voor het noodlijdende eiland, al lijkt Rusland niet meteen geneigd een nieuwe lening te verstrekken aan de Cyprioten.

Plan B

De tijd voor Cyprus dringt. De ECB verkondigde eerder op de dag slechts tot maandag het huidige niveau van noodleningen aan de Cypriotische banken aan te houden. Later vandaag kwamen de politieke partijen een 'plan B' overeen, namelijk met de oprichting van een investeringsfonds. De trojka (EU, ECB en IMF) moet hiervoor nog groen licht geven.

Ook het Cypriotische parlement stemt donderdagavond over dat nieuwe reddingsplan, aldus Cypriotische media donderdagmiddag. De verwachting is dat de meerderheid instemt met de vorming van dat solidariteitsfonds, waarin de orthodoxe kerk, pensioenfonden en staatsinstellingen kapitaal bijeenbrengen dat als onderpand voor een noodlening kan dienen. De centrale bank zal in het fonds de goudreserves inbrengen. Daarmee zou in totaal 4,8 miljard euro worden bijeengebracht.

Geld zoeken

Cyprus moet voor een internationaal saneringspakket van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op eigen houtje 5,8 miljard euro vinden. Een eerste plan om dat via een heffing op spaargeld op te halen, werd eerder deze week weggestemd.

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws