Vijf jaar cel voor "redder van FC Antwerp"

De Antwerpse strafrechter heeft Filip De Graeve (39) veroordeeld tot vijf jaar cel, 27.500 euro boete en tien jaar beroepsverbod. De man die wekenlang beloofde miljoenen te zullen investeren in FC Antwerp, heeft twee vennootschappen voor 3,5 miljoen euro opgelicht. Hij liet verstek gaan toen de zaak behandeld werd, maar daagde donderdag wel op om de uitspraak te horen. Hij kan nog verzet aantekenen tegen zijn veroordeling.

jatimmermans

Sogeti Belgium had De Graeve in 2005 aangenomen als accountmanager. Een jaar later vertelde hij de directie dat hij als zaakvoerder van Primevision een investeringsproject uitwerkte voor de bouw van hoogtechnologische serviceflats in Bree. Hij bood Sogeti een partnerschap aan voor de uitwerking van de ICT-voorzieningen in ruil voor een bewijs van solvabiliteit. Sogeti verleende een bankwaarborg van 2,5 miljoen euro als onderpand voor een lening aan Primevision van 3,4 miljoen euro.

Metro Sofia

In diezelfde periode betrok De Graeve de Bulgaarse vennootschap Lev Corporation bij de realisatie van een bewakingsnetwerk voor de metro van Sofia. Lev moest een bankwaarborg van 1 miljoen euro verlenen, waarna Primevision een krediet van 950.000 euro kreeg.

De projecten werden echter nooit gerealiseerd en de leningen niet terugbetaald, waardoor de banken de waarborgen opeisten van de gedupeerde vennootschappen. Zij hadden zich burgerlijke partij gesteld tegen De Graeve en zijn tien medebeklaagden.

Twee van hen werden vrijgesproken, maar het aandeel van de anderen achtte de rechtbank wel bewezen. Ze kregen celstraffen tot vier jaar en voor de betrokken firma's werden boetes tot 137.500 euro uitgesproken. De rechtbank verklaarde een bedrag van 3,7 miljoen euro verbeurd en de beklaagden moeten aan de burgerlijke partijen 3,676 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen.

Belga

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws