Dewinter wil meldpunt voor ouders van jihadi's

Dewinter wil meldpunt voor ouders van jihadi's

Dewinter wil meldpunt voor ouders van jihadi's

Print
Senator Filip Dewinter (VB) wil een meldpunt oprichten voor ouders van jongeren die gebrainwasht worden om naar Afghanistan en Syrië te gaan vechten. Dat zegde hij zopas in de Senaat.

Zeventig Belgische jongeren zouden momenteel met de moslimfundamentalisten meevechten in Syrië. Eén van hen is Brian, een bekeerde Belg. Dewinter: "Zijn ouders hebben mij in totale wanhoop gecontacteerd. Ze hebben de problemen tevergeefs gesignaleerd aan alle mogelijke overheden vooraleer hij vertrok, maar ze vingen overal bot".

Daarom pleit Dewinter voor een meldpunt. "Zo'n meldpunt moet steun bieden aan de ouders van radicaliserende jongeren, het moet de overheden informeren over de toestand van die jongeren en de overheid verplichten om informatie met de ouders uit te wisselen. Het moet ook een ontradende functie hebben. Het meldpunt moet proberen ervoor te zorgen dat deze jongeren hier blijven en niet mee gaan vechten. Bijvoorbeeld door ze op het politiebureau te roepen en hen duidelijk te maken dat dit soort dingen niet kan en dat hun radicalisering wat uit de hand loopt. Misschien kan men deze jongeren ook op de luchthaven tegenhouden. Er worden er wel voor minder tegengehouden", aldus Dewinter, die toegaf dat hij niet onmiddellijk zag hoe dit allemaal juridisch zou kunnen.

JDW

.

Nu in het nieuws