Peumans raadt Serviërs Belgische federalisme aan

Peumans raadt Serviërs Belgische federalisme aan

Peumans raadt Serviërs Belgische federalisme aan

Print
Jan Peumans heeft vanochtend een toespraak gehouden in het Servische parlement. Daarin haalt hij België aan als 'uniek' voorbeeld van federalisme. De Standaard kon de voorlopige versie van zijn speech inkijken.

Peumans houdt de toespraak vandaag in het parlement van de Servische Republiek. Dat is het Servische deel van Bosnië-Herzegovina. Mogelijk heeft Peumans zijn speech vannacht nog bijgewerkt. Open Vld-fractieleider Sas van Rouveroij had de speech namelijk aangehaald in het actualiteitsdebat rond de uitspraken van Geert Bourgeois (N-VA).

"Uniek"

"Het Belgisch federalisme is uniek in de wereld. De twee volkeren die in België samenleven, Vlamingen en Walen, zijn erin geslaagd om in verschillende stappen en steeds in onderling overleg een unitaire staat om te vormen naar een federale staat. We hebben dit steeds gedaan in vreedzaam overleg en met respect voor elkaars gevoeligheden en belangen", klinkt het.

Niemand die zou vermoeden dat de tekst van een N-VA'er komt. Peumans heeft in De Standaard zelf al gereageerd op zijn woordkeuze. "Met 'uniek' bedoel ik dat men nergens anders in de wereld zo'n vorm van federalisme heeft als in België. Als ik hier vertel dat wij met de deelstaten Europese verdragen mee goedkeuren, vallen ze bijna van hun stoel".

Slecht moment

De timing voor Peumans' uitspraken is behoorlijk ongelukkig, nu net een hevig debat woedde in het parlement over de uitspraak van Geert Bourgeois, die voor 2014 de Vlaamse onafhankelijkheid als doel heeft gesteld.

Peumans geeft nog mee dat de Servische Republiek hem niet heeft uitgenodigd als N-VA'er, maar als voorzitter van het Vlaams Parlement. "Waar het in mijn toespraak dus vooral om draait, is aantonen dat we de laatste dertig jaar een hoop bevoegdheden op vreedzame wijze hebben overgedragen van het federale niveau naar de deelstaten. Wij prediken geen revolutie, maar wel een evolutie", aldus Peumans.

Op de vraag of hij vond dat partijgenoot Bourgeois te hard van stapel loopt, klonk een "geen commentaar".

Bekijk de reportage van TVL:

MCe
Archieffoto

.

Nu in het nieuws