Universiteit Antwerpen op National Geographic

Mooie primeur vandaag/donderdag op National Geographic: de eerste Vlaamse docureeks ooit op de wetenschapszender. Met de hulp van de Universiteit Antwerpen, en kunstenaar Koen van den Broek.

drombouts

Behind the Science is een vijfdelige reeks waarbij de documakers over de schouder van wetenschappers aan de Universiteit Antwerpen meekijken De eerste aflevering heet Verborgen meesterwerken, over kunst die onder verflagen van bestaande schilderijen kan wordt ontdekt.

Met een unieke scantechniek wordt de moreeltriptiek van Hans Memling doorgelicht. Daarnaast helpt kunstenaar Koen van den Broek de documakers een handje door een doek van hem volledig wit te (over)schilderen om het zo te laten onderzoeken.

Als u weet dat een werk van hem qua prijs te vergelijken valt met die van een auto, is dat toch even schrikken. Van den Broek relativeert: “Ik heb niet een van mijn oude werken overschilderd, maar heb een nieuw schilderij gemaakt speciaal voor het programma en dat daarna volledig wit geverfd.”

Van den Broek maakte eerder al eens zijn versie van Jean Fouquets Madonna. Nu deed hij dat opnieuw. “Maar groter, en niet in olieverf.”

Waarna de kwast met witte verf volgde. Toch niet zo ‘n emotioneel moment dan? “Tja, het schilderij was toch beter dan ik had gedacht. Er waren ook net mensen van een Koreaanse galerij te gast toen ik het wit begon te maken. Die zag je toch een kleine hartaanval krijgen.”

Het overschilderde werk zelf kan vandaag en morgen in het Centraal Station van Antwerpen worden bekeken en op 23 maart tijdens de Open campusdag van de Universiteit Antwerpen.

Komen ook aan bod de komende weken: onderzoek naar rioolwater dat het drugsgebruik in een stad aanduidt, een extreem nauwkeurige microscoop, de grootste bio-energieplantage van België en hoe de universiteit het verschil maakt voor de toekomst van logistiek.

National Geographic, 20 30u

RA/CRU

Nu in het nieuws