Ocalan wil wapenstilstand tussen Koerden en Turken

De gedetineerde leider van de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK, Abdoellah Ocalan, heeft volgens berichten in de Turkse pers donderdag een wapenstilstand aangeboden. Eerder deze week had Ocalan een "historische" oproep in het vooruitzicht gesteld. Naast een wapenstilstand wil hij ook dat de PKK-strijders zich uit Turkije terugtrekken.

fvranckx

"Wij zijn in een fase aangekomen waarin de wapens moeten zwijgen (...). Gewapende elementen moeten zich terugtrekken tot buiten de Turkse grenzen", zo luidde het. "De tijd is gekomen om de politiek voorrang te geven. Ons doel is een democratisering over geheel Turkije", aldus de door Koerdische politici voorgelezen verklaring waaruit de Turkse media citeerden.

Turkije, de VS en Europa zien de PKK als een terreurorganisatie. De PKK strijdt sinds het begin van de jaren tachtig voor onafhankelijkheid van of grotere autonomie voor het Koerdisch gebied in Turkije. Koerdische organisaties klagen over een systematische discriminatie van hun volk door de Turkse staat.

Belga Archieffoto

MEER OVER Turkije

Nu in het nieuws