VRT-studio's ondergaan gedaantewisseling

Print
Vanaf maandag neemt de VRT-nieuwsdienst een nieuwe studio in gebruik voor Het Journaal. Voor de schermen werd voortgebouwd op de huidige vormgeving, achter de schermen zijn de technische nieuwigheden groot met een volledige automatisering van de regie. Daardoor zijn er ook minder medewerkers nodig.

De nieuwe studio voor Het Journaal, Sportweekend, Koppen, Koppen XL en De Vrije Markt die donderdag werd voorgesteld, vormt alleszins geen stijlbreuk. "We hebben het allemaal lichter en helderder gemaakt", aldus creative director Yves Podevyn. "Wat de kijker krijgt, is een doorgedreven evolutie van wat vandaag bestaat." De huidige studio dateert van begin 2008.

Visueler

In de nieuwe studio zal meer video en grafiek aanwezig zijn, en ook kan er meer met lichtmogelijkheden gespeeld worden. Nieuw is ook een kraan in de studio. Voor de hoofdjournaals is er achter het nieuwsanker een bruine wand voorzien met groter videoscherm. Ten slotte kreeg de vormgeving van de programma's zelf een opfrisbeurt.

Achter de schermen zijn de wijzigingen drastischer. De vorige installatie dateert al van 2001. Het programma "Mozart" coördineert voortaan het volledige proces. Waar er in de regie nu doorgaans negen mensen aanwezig zijn, zijn er in de toekomst maar vier mensen nodig.

Technische fouten

In de studio blijft de studiomeester over, en de camera's worden voortaan met robotten aangestuurd. Meermaals werd er overigens op gewezen dat zo in de toekomst ook minder technische fouten mogelijk zijn.

"Met minder mensen en minder geld een programma maken dat kwalitatief beter is", zo omschrijft algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers dat. De VRT moet de komende jaren immers bezuinigen.

Bekijk alvast een voorsmaakje van de nieuwe studio's via YouTube:

Belga
Beelden: VRT

.

Nu in het nieuws