1/3

Brandweer simuleert reddingsoperatie in rioolschacht

Het reddingsteam of REDteam van de Antwerpse brandweer hield de voorbije dindsdag een oefening in een ondergrondse schacht van waterzuiveringsmaatschappij Aquafin op het Steenplein. Het REDteam is gespecialiseerd in reddingen op moeilijk bereikbare plaatsen en doet jaarlijks een dertigtal levensechte simulaties.

De simulatie vond plaats in een watercollectorschacht onder het Steenplein en was op vraag van de brandweer. Aquafin had het scenario voor de redding uitgeschreven. Rond 14 uur kropen twee mensen van Aquafin de rioolschacht in voor een inspectie van de rioolbuizen. Als één van hen onwel wordt, roept Aquafin het REDteam van de brandweer op. Een tiental minuten later is de eerste brandweerwagen ter plaatse. In totaal komen er vijf wagens aangereden en is het geen evidente klus om het slachtoffer en zijn collega naar boven te brengen. Ze zitten ongeveer tien meter diep in een rioolschacht, honderd meter verwijderd van de uitgang.

Hoewel Aquafin nog nooit met een echte ondergrondse redding te maken kreeg, is de oefening toch belangrijk. "We spelen een reële situatie na", vertelt Anja De Wit van Aquafin. "Onze mensen inspecteren geregeld riolen en er kan altijd iets gebeuren." Ook Stef Breesch, stafsecretaris van de Antwerpse brandweer, benadrukt het nut van simulaties. "Het is een echte interventie. Een parcours bouwen en daarop oefenen is goed om de basis te leren, maar hier creëren we levensechte situaties", meent Breesch. Het reddingsteam van de brandweer organiseert jaarlijks een dertigtal simulaties.

Geslaagde operatie

Ruim anderhalf uur na de interventie van de brandweer hijsen de redders het slachtoffer in een draagberrie naar boven. Breesch is tevreden over de simulatie. "Het is goed verlopen en we hebben het slachtoffer op een vlotte manier naar boven gehaald", vindt hij. De toegang naar de schacht heeft vier verdiepingen en elk niveau heeft een nieuwe installatie nodig. "Het was dus een moeilijke installatie, maar ik ben tevreden", zegt Breesch nog.

LYNN SYMONS
Foto's Dirk Kerstens
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio