Europa moet islamofobie erkennen als aparte vorm van racisme

De Europese Unie moet islamofobie erkennen als een aparte vorm van racisme. Bovendien mag het dragen van de hoofddoek slechts in heel uitzonderlijke situaties worden verboden. Dat vindt de ENAR, het Europees Netwerk tegen Racisme. Het stelde vandaag zijn antiracismerapport voor. Daarin heeft het speciaal oog voor discriminatie van moslims.

fvranckx

Voornamelijk moslimvrouwen met een hoofddoek zijn het grootste slachtoffer van religieuze discriminatie. "Zij zijn dubbel slachtoffer van discriminatie, op basis van geslacht én godsdienst. Vooral op de werkvloer en in het onderwijs", zo luidt het. Het rapport haalt uit naar Nederland omdat daar "vele bedrijven de hoofddoek verbannen met een verwijzing naar gelijke rechten". Polen en Spanje krijgen een veeg uit de pan "omdat vrouwelijke ambtenaren daar geen hoofddoeken mogen dragen achter de loketten." Dat laatste is ook in Antwerpen zo, maar dat schijnt de ENAR niet te weten. Ook in het Vlaams Parlement is een voorstel van decreet ingediend om de hoofddoek overal in het onderwijs te verbieden. Ook dat blijft onvermeld.

Het rapport stelt verder dat "niet alleen rechtse, maar ook mainstreampolitici de islamfobe toer opgaan om stemmen te ronselen". Het geeft daarbij Finland (De 'Ware Finnen'-Pärtij) en Italië (de Lega Nord, die de kinderbijslag voor gezinnen met veel kinderen wil beperken) als slecht voorbeeld. De Belgische media krijgen een veeg uit de pan: de helft van de klachten over islamofobie in ons land, gaan over islamofobie in de media en op het internet.

Enar is een niet-gouvernementele organisatie die tegen racisme strijdt. De rapporten van Enar steunen op klachten van de slachtoffers van discriminatie.

Lees ook: Talhaoui wil strengere aanpak van islamofobie

Moslims willen redelijke aanpassingen op het werk

Pasen, Hemelvaartsdag en Allerheiligen geen wettelijke feestdagen meer

Artikel in 'De WereldMorgen' over islamofobie

JDW Archieffoto PhotoNews

Vastgoed

Jobs in de regio