1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Geneesmiddelen en brandstof worden schaars op Cyprus

In Cyprus worden geneesmiddelen en brandstof schaars door de sluiting van de banken. Veel tankstations aanvaarden alleen nog baar geld. Ook sommige supermarkten nemen geen kredietkaarten meer aan.

fvranckx

Door de zware financiële crisis zijn de banken op Cyprus sinds zes dagen gesloten. Alleen de bankautomaten functioneren nog. Veel burgers hebben intussen wel geen eurocent meer op hun rekening, omdat het systeem van online banking geblokkeerd is en betalingen van loon en andere betalingen niet mogelijk zijn. "We hebben het spaarvarken van mijn zoon stukgeslagen, om levensmiddelen te kunnen kopen", zegt een huisvrouw in Nicosia.

Volgens de apothekersvereniging zijn er al dagen geen geneesmiddelen meer geïmporteerd. De verwachting is dat de meeste tankstations komend weekeinde zullen moeten sluiten. Zij hebben geen geld meer om brandstof in te slaan.

De banken in Cyprus blijven zeker nog tot dinsdag gesloten.

"Systemisch risico" voor eurozone

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt haar huidige niveau van noodleningen aan de Cypriotische banken slechts tot komende maandag, 25 maart, aan. Dat zegt de ECB donderdag in Frankfurt. Nadien kunnen de banken op het eiland enkel geld krijgen als een reddingsplan van de Europese Unie en het IMF van kracht is dat de solvabiliteit van de banken garandeert.

Ondertussen erkent voorzitter Jeroen Dijsselbloem (foto boven) van de eurogroep dat de huidige situatie in Cyprus een "systemisch risico" voor de eurozone betekent. Dat zei de Nederlander donderdag in het Europees Parlement. Dijsselbloem nam de verantwoordelijkheid voor de omstreden beslissing om kleine spaartegoeden op Cyprus eenmalig te belasten.

Belga Foto's AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER