Haentjens: "Al op dag één dreigbrief aan de deur"

Jaak Haentjens, de advocaat van beschuldigde Kim De Gelder, heeft al op de eerste dag van zijn aanstelling een dreigbrief gekregen. Dat zei hij donderdag tijdens zijn pleidooi, op de twintigste dag van het assisenproces van De Gelder. Haentjens zei ook dat in de vier jaar dat hij De Gelder verdedigt de "rotsvaste overtuiging" is gegroeid dat hij de feiten pleegde vanwege de geestestoestand waarin hij verkeerde.

"Op 23 januari 2009, na de moordpartij van Kim De Gelder in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, deelde de maatschappij zich op in twee kampen", begon Haentjens zijn pleidooi. "Het ene kamp wou het onderzoek afwachten, het andere niet."

Haentjens zei dat hij dat vanaf het eerste uur na zijn aanstelling als pro Deo-advocaat ondervond. "Toen ik de eerste avond naar huis ging, hing aan mijn deur al een dreigbrief: 'Ik ben beschaamd voor u, u heeft bloed aan uw handen.' Je legt die brief weg, maar het blijft toch hangen. Dan moet je het toch maar doen, de rechtsstaat zijn gang laten gaan."

De advocaat van De Gelder zei dat hij zich tijdens het proces nooit de mindere had gevoeld tussen zijn confraters. Maar hij riep wel op om het principe van de rechtsstaat te laten zegevieren. "We mogen niet vervallen in oog om oog, tand om tand."

Zonder motief

In de loop van de vier jaar dat hij De Gelder verdedigde, groeide bij Haentjens de "rotsvaste overtuiging" dat De Gelder de feiten zonder motief pleegde. "De feiten kunnen alleen verklaard worden vanuit zijn geestestoestand. De aard en de ernst van zijn geestesstoornis zullen ervoor zorgen dat hij voor de rest van zijn dagen niet meer in de maatschappij zal kunnen terugkomen."

Haentjens riep op om De Gelder in een "beveiligd" systeem onder te brengen waarin met zijn ziekte rekening gehouden wordt. "Dus niet in een gevangenis."

Na het pleidooi van Jaak Haentjens mogen de andere advocaten reageren. Donderdagnamiddag krijgt Kim De Gelder zelf het laatste woord.

Foto Belga

Nu in het nieuws