De Wever wil openheid over misdaadcijfers

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil de criminaliteitscijfers toegankelijker maken voor de Antwerpenaars. Hij is principieel niet tegen het idee om diefstallen of overvallen op een digitale kaart te zetten, die eenvoudig raadpleegbaar is voor de bewoners.

De burgemeester zei dit in een interview met het weekblad Knack. De Wever haalde zijn inspiratie onder meer in de Duitse stad Hamburg. De digitale kaart met criminele feiten kan door de bewoners via de computer, iPad of smartphone worden geraadpleegd.

“Bewoners zien in een muisklik waar en wanneer welke feiten zijn gepleegd”, zegt De Wever. “Hier in Antwerpen zou dat technisch perfect haalbaar zijn met ons Geografisch Informatiesysteem (GIS).”

De Wever wil zo meer transparantie creëren over de criminaliteit in Antwerpen. Hij stelde vast dat het vorige bestuur enige terughoudendheid had hierover. “Er was de angst dat dit het onveiligheidsgevoel alleen maar zou doen toenemen”, zegt De Wever. “Ik kan daar begrip voor opbrengen, maar op lange termijn wreekt zich dat. Er is criminaliteit en sommige wijken zijn hotspots. Maar mensen schatten die wel eens groter in dan ze daadwerkelijk zijn. Het is daarom veel beter om ze de naakte feiten te geven, want anders dreigt hun fantasie op hol te slaan.”

De Wever gelooft niet dat door de criminele feiten uit te zetten op een kaart, bepaalde wijken worden gestigmatiseerd. “Door open kaart te spelen, nemen we het wantrouwen juist weg”, zegt de burgemeester.

SVW Foto Stefaan Van Hul

Nu in het nieuws