Project tegen leegstand krijgt mogelijk navolging

Project tegen leegstand krijgt mogelijk navolging

Project tegen leegstand krijgt mogelijk navolging

Print
Mechelen - Kevin Brondel en Michaël Bonne studeerden samen af in de richting interieurvormgeving en meubelontwerp van Thomas More. De twee richtten samen een meubelontwerpbedrijf op, en werken daarmee een deel van de leegstand in de O.L.Vrouwestraat in Mechelen weg.
Studio Swelvet, zo heet het ontwerpbedrijf van de twee, bestaat een jaar en was tot voor een paar maanden gevestigd in een pand op de Zemstbaan. "Op voorstel van het ondernemershuis Oh! en de stad Mechelen verhuisden we naar de panden in de O.-L.-Vrouwestraat. Die hebben we met ons hele team duchtig onder handen genomen. Van de verloederde panden, die jarenlang een doorn in het oog van velen waren, is niets meer te merken. Twee aangrenzende panden zijn we aan het inrichten als etalageruimte", vertelt Kevin Brondel.

Buiten allerlei meubelen maken ze bijvoorbeeld ook kachels, buitenterrassen en bloembakken. Naast het ontwerp zorgt een team van medewerkers en studenten voor de afwerking in het atelier. Alles is van eigen makelij. "Het imago van Mechelen Meubelstad, waarom zouden we ons daar niet aan optrekken en die slogan van weleer een nieuwe impuls geven? De O.-L.-Vrouwestraat wordt bovendien met de dag aantrekkelijker. De straat is stilaan een trekpleister voor kunstzinnige winkels en daar willen we ook ons steentje toe bijdragen", legt Bonne uit.

Wat opvalt in het atelier is dat er vooral met 'afval' gewerkt wordt dat ze soms letterlijk op straat vinden. Kevin Brondel: "We maken bijvoorbeeld barbecues en kachels uit afgedankte betonmolens of stoelen uit palletten. We pikken afval op, geven er een meerwaarde aan en bezorgen het vervolgens terug aan de Mechelaars. Een winkel als Ikea is voor ons geen concurrent omdat we dat als een andere sector beschouwen. Bij ons heeft de klant een exclusief stuk, geen seriewerk."

De naam Swelvet is trouwens afgeleid uit het Mechels dialect dat de jeugd gebruikt. "Als we iets leuk vinden, zeggen we weleens 'amai, da's wel vet'. Het is ludiek, maar het klinkt ook goed." Mogelijk krijgt het project nog navolging in andere leegstaande panden.

Meer info op www.swelvet.com

LDN, SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio