Jongeren bouwen afvalboom in rusthuis

Print

Jongeren bouwen afvalboom in rusthuis

Kalmthout - De leerlingen van het vierde en vijfde middelbaar BSO uit Gitok knutselen een kunstwerk in elkaar dat gemaakt is uit schroot. Daarmee willen ze uitpakken tijdens de Week van de Amateurkunsten, van 26 april tot 5 mei.
Tijdens die week zal er in Kalmthout veel gebeuren. Naast het feit dat de hele gemeente aan het breien geslagen is, zijn enkele leerlingen van Gitok nu ook schroot en afval aan elkaar beginnen lassen. Het resultaat wordt een kunstwerk dat permanent in de tuin van woon- en zorgcentrum Sint-Vincentius zal staan. Gelukkig moesten ze niet in hun eentje aan de slag met een berg afval maar kregen ze hulp van kunstenaar Stef Van Eyck (56) uit Ekeren. Hij werkt al langer met jongeren rond kunst en afval.

"In het begin is altijd zoeken naar originele ideeën maar na een tijdje loopt dat los. Vooral de meisjes uit deze groep kwamen met toffe voorstellen aanlopen. Hoe langer het project loopt, hoe meer dat de jongeren met andere ogen beginnen kijken. Ze zien veel meer mogelijkheden in het materiaal. Die evolutie is heel leuk om te zien", zegt hij.

De bedoeling van het hele project was initieel om de interactie tussen de jongeren en de bewoners van het woon- en zorgcentrum te stimuleren. Maar door het slechte weer hebben de jongeren nog niet vaak in de tuin zelf kunnen werken. Toch kwamen al enkele ouderen een kijkje nemen naar het jonge geweld dat plots in hun omgeving opdook.
"Ik zag vanuit mijn raam dat een heleboel jongeren hier met iets bezig waren en heb direct mijn schoenen aangetrokken om te komen kijken. Ik vind dat het er al heel mooi uitziet. Het is wel heel modern maar dat is dan ook eens iets anders in deze tuin", vindt Leopoldine Janssens (83) die naast het woon- en zorgcentrum verblijft.

Het kunstwerk zelf zal op zondag 28 april officieel ingehuldigd worden door de gemeente.

Greet Wouters
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio