Vlaamse tuinen in buitenland ter herdenking van WOI

Vlaamse tuinen in buitenland ter herdenking van WOI

Vlaamse tuinen in buitenland ter herdenking van WOI

Print
De Vlaamse regering wil tussen 2014 en 2018 "Flanders Fields Memorial Gardens" aanplanten op plaatsen in het buitenland met een symbolische betekenis. Een eerste tuin zal aangelegd worden in Londen, zo is woensdag vernomen van Vlaams minister-president Kris Peeters tijdens diens zending naar Quebec.

Met de tuinen wil de Vlaamse overheid iedereen herdenken die gevochten heeft en om het leven kwam in de Eerste Wereldoorlog. De tuinen moeten blijvende getuigen worden van hoop, vredesoverleg en internationale eenheid.

Peeters bracht woensdag een bezoek aan de McGill University in Quebec, om er een glasraam te bekijken van de Canadees John McCrae, auteur van het bekende gedicht "In Flanders Fields". De Vlaamse minister-president vestigde er de aandacht op de herdenkingsinitiatieven die de Vlaamse overheid plant naar aanleiding van Wereldoorlog I.

McCrae vocht tijdens de Grote Oorlog nabij Ieper, waar het Duitse leger een van de eerste chemische aanvallen uit de oorlogsgeschiedenis uitvoerde. De Duitsers vielen de Canadese soldaten aan met chloorgas op 22 april 1915, maar slaagden er niet in door de Canadese linie te breken.

Belga

.

Nu in het nieuws