Cyprus heeft "Plan B" klaar

Print

Cyprus heeft Plan B klaar

De Cypriotische president Nikos Anastasiades zal donderdagmorgen aan de leiders van de politieke partijen in Cyprus een "Plan B" voor het Europese hulpplan voorleggen. Als er overeenstemming over het voorstel wordt bereikt, zal het parlement donderdagnamiddag al over de tekst stemmen, zo viel te horen op de openbare Cypriotische omroep.

"Een beslissing over een reddingsplan voor Cyprus moet ten laatste donderdag genomen worden" door de regering, zo verklaarde Anastasiades woensdagavond bij het verlaten van het presidentieel paleis. Anastasiades had daar een bijeenkomst van zijn regering voorgezeten.

Donderdag moet hij een Plan B voorstellen aan de leiders van de politieke partijen. Het eerste plan, waarover zaterdag een akkoord was bereikt met de eurozone, werd dinsdag nog door het Cypriotische parlement afgeschoten. De volksvertegenwoordigers waren vooral gekant tegen het voornemen om het spaargeld in Cyprus te belasten.

Spaartaks?

Het Plan B zou wel nog een heffing bevatten op de spaarrekeningen waar meer dan 100.000 euro op staat, aldus de tv-zender. Volgens verschillende politici zouden de andere deposito's buiten schot blijven. Anderen hebben het dan weer over een "mildere" taks op de kleinere spaarrekeningen.

De ontmoeting tussen de president en de Cypriotische partijleiders wordt om 9.30 uur verwacht. Als het plan aanvaard wordt door de partijleiders, zal het donderdag voorgelegd worden aan het parlement.Kerkelijke hulp

Ondertussen komt er vanuit verschillende hoeken bereidheid tot hulp. Zo wil de Cypriotisch-orthodoxe kerk op Cyprus haar activa inzetten om het land financieel te helpen. Dat heeft aartsbisschop Chrysostomos II woensdag gezegd na een gesprek met president Anastasiades.

De kerk wil bezittingen verpanden en het vrijkomend vermogen investeren in staatsobligaties. Volgens de relgieuze nieuwssite RKNieuws.net is de Cypriotisch-orthodoxe kerk op het eiland heel rijk. Zo heeft ze veel vast­goed, bankaan­de­len en een brouw­erij.

Ondertussen blijven de banken op Cyprus nog zeker tot dinsdag dicht. Daardoor kunnen automobilisten bijvoorbeeld hun tank enkel nog volgooien met baar geld.

Belga
Foto's Reuters/AFP

.

Nu in het nieuws