Herlees het pleidooi van Haentjens en de replieken

Haentjens wist dat hij uit zijn pijp mocht komen na de stevige pleidooien van 23 advocaten en het rekwisitoor van de procureur. In een bijna vier uur durend betoog probeerde Haentjens de jury duidelijk te maken dat het zijn rotsvaste overtuiging is dat zijn cliënt geestesziek is.

De voorbije dagen fileerde de ene na de andere advocaat de these van de krankzinnige schizofreen. Alle advocaten van burgerlijke partijen zien in De Gelder een manipulerende psychopaat die perfect in staat is zijn daden te controleren. De openbaar aanklager deed er nog een schepje bovenop en smeekte de jury om "een van de gevaarlijkste criminelen aller tijden" schuldig te verklaren.

Haentjens betwist dat alles. Hij betwist vooral de werkwijze en de conclusies van het gerechtscollege van psychiaters. Zij maakten tijdens hun onderzoek zelf een bocht van 180 graden, maar durfden uiteindelijk niet concluderen dat De Gelder echt schizofreen is.

's Namiddags volgden de replieken. Net als bij de pleidooien kreeg Jef Vermassen de langste spreektijd. Bijna anderhalf uur trok die uit, om niet enkel te repliceren op andere pleidooien, maar ook om nog wat verder te pleiten. Dat leverde hem de sneer van collega Filip Van Hende op: "Ik geloof niet echt in replieken, want dat zou willen zeggen dat ik het tijdens mijn pleidooi niet voldoende goed heb uitgelegd, dus ik ga de repliek houden voor wat die echt dient."

Het laatste woord was voor de beschuldigde zelf, maar ook zijn laatste kans greep hij niet aan om nog iets te zeggen, laat staan om zijn motief uit de doeken te doen, of een woord van spijt uit te spreken.

Herlees de procesdag van minuut tot minuut:

Volg het pleidooi van Haentjens live

Foto: Belga

Nu in het nieuws