Ex-stadssecretaris Fred Nolf (68) overleden

In Sint-Niklaas is gewezen Antwerps stadssecretaris Fred Nolf op 68-jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte. Dat heeft zijn vrouw woensdag bekendgemaakt. Nolf woonde al een tijd in Sint-Niklaas, nadat hij in 2003 in opspraak was gekomen tijdens de zogenaamde Visa-affaire.

ikerremans

Nolf was meer dan tien jaar lang Antwerps stadssecretaris en werd in 1997 verkozen tot Overheidsmanager van het Jaar. In 2003 zette hij echter een stap opzij tijdens de Visa-affaire, net als overigens zowat het voltallige Antwerpse schepencollege en hoofdcommissaris van de lokale politie Luc Lamine.

Nolf werd het onderwerp van een tucht- en gerechtelijk onderzoek en werd onder meer beschuldigd van schriftvervalsing en van ongeoorloofde uitgaven te hebben gedaan met een kredietkaart van de stad. Het hof van beroep veroordeelde hem uiteindelijk enkel voor privé-aankopen die hij deed met geld van de stedelijke vzw Soma. Hij kreeg vijf maanden cel en 2.500 euro boete, beiden met uitstel.

Na afloop van de gerechtelijke procedure verklaarde Nolf dat hij in de hele geschiedenis een politieke afrekening met onder meer toenmalig burgemeester Leona Detiège (sp.a) zag. Nolfs vrouw beaamt woensdag dat hij als zondebok werd gebruikt. Ze roemt hem voorts als "dé reorganisator van de Antwerpse administratie" en een "geweldige redenaar en organisator".

In een eerste reactie op Nolfs overlijden betuigen Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn administratie woensdag hun medeleven met de familie, vrienden en kennissen van de man. Verder wil men geen commentaar kwijt.

Foto Belga