Gespannen debat in Vlaams Parlement na uitspraken Bourgeois

De uitspraken van Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois over de volledige autonomie voor Vlaanderen hebben in het Vlaams Parlement tot een gespannen debat geleid. De pogingen van Ingrid Lieten om namens de Vlaamse regering het brandje snel te blussen, werden wat gedwarsboomd door enkele scherpe uitspraken van CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy.

mceulemans

De voorbije dagen werd er druk gediscussieerd over enkele uitspraken van N-VA-minister Bourgeois zaterdag in De Standaard. In het interview zegt hij onder meer dat alle bevoegdheden naar Vlaanderen moeten komen en dat hij niet meer gelooft in de formule van de staatshervorming.

Debat

De oppositiepartijen in het Vlaams Parlement vroegen en kregen een actualiteitsdebat. Zij hadden vooral vragen bij de loyauteit van regeringspartner N-VA bij de uitvoering van de zesde staatshervorming.

Omdat Vlaams minister-president Kris Peeters in het buitenland zit, moest viceminister-president Ingrid Lieten namens de Vlaamse regering het brandje blussen. Lieten herhaalde daarbij de mantra dat alle partijen in de Vlaamse regering de zesde staatshervorming zullen voorbereiden.

Staatshervorming

Maar terwijl Lieten het brandje moest blussen, pookten sommige leden uit de meerderheid, met name CD&V'er Eric Van Rompuy, het vuur op. Vooral dat Bourgeois zegt dat hij niet meer gelooft in een onderhandelde staatshervorming ligt Van Rompuy zwaar op de maag.

"Eigenlijk zegt u daarmee dat u de democratische manier waarop dit land bestuurd wordt, wil opheffen". Minister Bourgeois zelf deed het actualiteitsdebat af als een "non-debat" en ontkende dat hij met zijn interview de "verkiezingsstrijd had ingezet".

Belga Archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio