Lanjri (CD&V): "Parketten moeten alle schijnhuwelijken vervolgen"

Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) wil dat het parket alle schijnhuwelijken vervolgt. Dat zegde ze zopas in de Kamercommissie Justitie. Die debatteert over een ontwerp om schijnhuwelijken strenger aan te pakken.

jdewit

"Achter de meeste schijnhuwelijken zitten geen criminele bendes of netwerken, het gaat gewoon om individuen. Nu hebben de parketten beslist dat ze alleen maar vervolgen als er sprake is van dwang, geweld en criminele netwerken. Daarom wordt zo weinig vervolgd en worden zo weinig schijnhuwelijken nietig verklaard. Dat moet veranderen, alle schijnhuwelijken moeten vervolgd worden. Het heeft weinig zin dat wij de straffen verzwaren als de parketten maar 5 procent van alle schijnhuwelijken vervolgen", zo zegde Lanjri.

Ze wilde tevens dat het college van procureurs-generaal een bijstandsmagistraat krijgt om het nationale beleid tegen schijnhuwelijken te coördineren.

Databank

Lanjri drong bovendien aan op een centrale databank voor schijnhuwelijken. Dat was eerder het (aangekondigd) paradepaardje van toenmalig staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (cdH). Het kwam er nooit van. De huidige regering wil die centrale databank ook niet oprichten omdat er geen geld voor is. De regering wil die databank echter wel creëren binnen het bestaande rijksregister. Lanjri: "OK, maar dan moeten wel alle pogingen tot schijnhuwelijk er in staan, zodat een ambtenaar van de burgerlijke stand weet dat een koppel dat hij hem een huwelijk komt afsluiten al in een andere gemeente geweigerd was voor een schijnhuwelijk".

Lees ook: De parketten over schijnhuwelijken en het migratiebeleid

JDW Foto JVDP: Nahima Lanjri

Vastgoed

Jobs in de regio