Dossier Ford Genk

Externe firma's dreigen met acties

Externe firma's dreigen met acties

Externe firma's dreigen met acties

Print
Een aantal leveranciers van Ford Genk, die niet via de conveyor rechtstreeks toeleveren maar door de aangekondigde sluiting wel veel banen moeten schrappen, dreigen met acties omdat de werknemers niet kunnen genieten van een sociaal plan, zoals dat bij Ford en de rechtstreekse toeleveranciers wel het geval is.

Een bedrijf als Ford heeft honderden leveranciers, die elk op hun beurt getroffen worden door de sluiting van de Genkse fabriek. Behalve de 4 hoofdleveranciers, die levensnoodzakelijk zijn omdat ze "just in sequence" via de conveyor onderdelen aan Ford Genk leveren, moeten de werknemers van de andere bedrijven echter niet rekenen op een sociaal plan of een aan Ford gekoppelde sluitingspremie.

Daarbij zijn ook grote bedrijven als Kautex Textron (brandstoftanks), Faci (bevestigingsmaterialen) of dienstenbedrijven als ISS (schoonmaak). De ongelijkheid met de werknemers van de andere toeleveringsbedrijven stuit op veel ongenoegen, waardoor er met acties wordt gedreigd. Meer bepaald de externe onderhoudsmedewerkers zouden prik- en zelfs stakingsacties voorbereiden.

Lees ook: Poetsbedrijven zetten Ford Genk onder druk

Voorlopig draait de productie echter nog op volle toeren. De vooropgestelde aantallen werden maandag gehaald.

Lees dinsdag meer in uw krant.

Belga
Archieffoto PhotoNews