1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vermassen ontwaart verliefdheid als geheime motief

Het geheime motief van Kim De Gelder - dat te intiem was om onder woorden te brengen - was verliefdheid. Dat zei advocaat Jef Vermassen, de advocaat van de ouders van de vermoorde baby's Corneel en Leon en van de nabestaanden van Elza Van Raemdonck, vrijdag in het Gentse assisenhof. Vermassen noemde de Gelder een unieke combinatie van een serie- en massamoordenaar.

fvranckx

Vermassen baseerde zich op chatgesprekken tussen De Gelder en een vriendinnetje dat hij een jaar voor de moorden leerde kennen op het internet. Ze zagen elkaar nooit in levende lijve, maar De Gelder werd wel verliefd op haar.

Tegenover het meisje uitte De Gelder zich als een "sluwe oplichter", zei Vermassen. Zo vertelde hij haar over een avondje dat hij op stap ging met een vriend, waarbij ze via een list vier videospelletjes voor de prijs van twee kochten.

Maar belangrijker voor Vermassen was het geheime motief dat uit de chatgesprekken naar voren kwam. Het meisje typeerde hem naast manipulatief immers ook als uniek. "Wat ik gedaan heb, is uniek", citeerde Vermassen vervolgens De Gelder na de feiten.

Volgens Vermassen verbrak De Gelder vlak voor de moorden alle contact met het meisje. De verliefdheid, waar De Gelder geen blijf mee wist, zou hem afleiden van zijn plannen. Toch zou De Gelder bij het moorden aan het meisje willen bewijzen hebben dat hij uniek was. Hij verwees naar De Gelders verklaringen dat hij de feiten "moest" plegen om zijn mannelijkheid te bewijzen. "Zijn geheime motief is verliefdheid", zei Vermassen. "Maar hij was te vlug. Daarom werd hij gevat."

Ted Bundy

Vermassen sprak van wraak en haat als algemene motieven. Hij noemde De Gelder een unieke combinatie van een serie- en massamoordenaar. De advocaat, die de toerekeningsvatbaarheid pleit, zei dat De Gelder inspiratie zocht bij bekende seriedoders zoals de Amerikaan Ted Bundy.

Voor de strafpleiter had De Gelder overigens niet zo "betuttelend" ondervraagd mogen worden als in zijn eerste verhoren. Hij zei dat een crimineel als De Gelder in de Verenigde Staten pas verhoord zou worden na overleg met een topspecialist. Hij pleitte ook voor de opleiding van profilers.

Belga Foto's Belga/Isopix

Vastgoed

Jobs in de regio