1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

"De Gelders geheime motief is verliefdheid"

Kim De Gelders geheime motief - dat zo intiem is dat het geheim moet blijven - is verliefdheid. Dat zei Jef Vermassen, advocaat van de ouders van de vermoorde Leon en Corneel, vrijdag in het assisenhof in Gent.

fvranckx

Volgens Vermassen is De Gelder behalve een "sluwe oplichter" ook een egocentrisch koekoeksjong, een extreme narcist zonder empathie en een leugenaar. Bij zijn uitleg over dat laatste kenmerk begon de advocaat over de chatgesprekken met een Nederlandse vriendin. Vermassen hecht daar veel belang aan, omdat De Gelder tegenover het meisje "heel open" is.

Blijkbaar had De Gelder zijn vriendin uit Nederland wijsgemaakt dat hij 24 was, dat hij een vriendin had die politiebeambte is, dat hij opgroeide in een weeshuis en werkte in een casino. Maar met de chatgesprekken wilde Vermassen vooral aantonen dat De Gelder een oplichter is. "Dat is de ondertoon van zijn persoonlijkheid." Vermassen noemde het "onbegrijpelijk" dat niemand die zou gelezen heben.

Japanse animatiefilms

De Gelder en het meisje leerden elkaar kennen via een website van Japanse animatiefilms. Ze bleven tot vlak voor de moorden in Sint-Gillis-bij-Dendermonde en Vrasene met elkaar chatten, maar zagen elkaar nooit.

De Gelder heeft volgens Vermassen aan zijn chatvriendin verteld over een avond waarop hij op stap ging met zijn beste vriend. Eerst zou De Gelder met zijn vriend in een winkel vier computerspelletjes gehaald hebben, maar er via een list maar twee van betaald hebben. "Ik zwendel graag", zou De Gelder daarover aan zijn vriendin hebben gezegd. "De truc is om de mensen af te leiden."

Later die dag zou De Gelder in de bioscoop een meisje wijsgemaakt hebben dat haar vriend, die om een drankje was, van de trap was gevallen. Zo konden hij en zijn vriend hun plaats op de laatste rij innemen, waar De Gelder wilde zitten. Later zou hij nog met een list gratis naar de toilet gegaan zijn.

Uniek

Volgens Vermassen typeerde het toen minderjarige meisje De Gelder als manipulatief. Maar ook: uniek. "Wat ik gedaan heb, is uniek", citeerde Vermassen vervolgens De Gelder na de feiten.

Vermassen stelde dat De Gelder verliefd was, maar dat hij anderzijds bang was voor een relatie. Hij zou daarom zelfs tegen haar gelogen hebben over een andere, imaginaire vriendin. De Gelder verbrak uiteindelijk alle contact met zijn vriendinnetje. Voor De Gelder zou de verliefdheid de moorden - die al gepland waren - in de weg staan.

Vermassen zei dat De Gelder enkele weken later de feiten pleegde om aan het meisje te bewijzen dat hij uniek was. De advocaat citeerde de vader van Kim De Gelder, aan wie hij tijdens zijn eerste bezoek in de gevangenis bekende dat hij de feiten "moest" plegen, om "zijn mannelijkheid" te bewijzen. De beschuldigde verklaarde hetzelfde aan de door de onderzoeksrechter aangestelde psychiater Paul Cosyns.

"Zijn geheime motief is verliefdheid", zei Vermassen. "Maar het is te snel gegaan. Daarom werd hij gevat." Eerder zei Vermassen dat De Gelders "algemene" motief haat en wraak was. "Als de wereld hard is voor mij, mag ik dat ook zijn voor de wereld", citeerde Vermassen De Gelder.

De Gelder bleef voor zich uit staren toen Vermassen hem met zijn stellingen confronteerde.

Internering

In het laatste hoofdstuk van zijn pleidooi legde Vermassen uit waarom De Gelder volgens hem toerekeningsvatbaar verklaard moet worden. "Deze man kan zijn daden controleren", luidde het.

Vermassen somde een hele rits voorbeelden op om zijn mening te staven. "Pas er van op, dames en heren, hij maakt je vanalles wijs", sprak Vermassen de jury toe.

Hij begon met een anekdote die de directrice van de gevangenis van Oudenaarde eerder tijdens het proces had verteld. De Gelder zat eens twee uur naakt op het toilet, maar toen hem gezegd werd dat er bezoek was, stond hij vliegensvlug recht. Volgens Vermassen is De Gelder geen psychoot, maar "een acteur".

"Hij heeft keuzevrijheid tot en met", stelde Vermassen. "Kan hij kiezen tussen goed en kwaad? Natuurlijk." De advocaat citeerde de beschuldigde, die na de moord op Elza Van Raemdonck "wist dat hij iets vreselijks had gedaan". Na de aanval op Fabeltjesland kon De Gelder zich dan weer "bedwingen" om geen huis binnen te gaan en de mensen daar te vermoorden, zoals gepland was.

Vermassen wees er ook op dat De Gelder verklaarde dat hij een kindje "met angst in de ogen" en de armpjes in de lucht niet doodde. "Dat houdt hem wel tegen", zei Vermassen, die concludeert dat De Gelder "erbij was met zijn verstand" op de dag van de feiten.

Vermassen vroeg de jury nog om zich niet te laten beïnvloeden door de omstreden spect-scans van de hersenen van De Gelder. "Ik ben daar geweldig in geïnteresseerd want het kan de toekomst veranderen", zei de advocaat. "Maar vergeet niet dat we wat dat betreft nog in de prehistorie zitten. (...) Hij zit met een probleem, maar we weten niet welke invloed er is. Dit mag geen doorslaggevend element zijn."

Tot slot waarschuwde Vermassen nog dat De Gelder kan vrijkomen als hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. Als hij een "normale episode" heeft als hij voor de uitvoeringsrechtbank komt, kan hij vrijkomen. "Als hij levenslang krijg en hij blijkt krankzinnig, dan gaan ze hem bij de geïnterneerden steken", onderstreepte de advocaat.

Belga Foto's Isopix/Belga

Vastgoed

Jobs in de regio