Meer samenwoners na echtscheiding

Meer samenwoners na echtscheiding

Meer samenwoners na echtscheiding

Print
Een op de drie van de Vlamingen die gescheiden zijn , woont na de echtscheiding ongehuwd samen met een nieuwe partner. Dat is drie keer meer dan dertig jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Studiedienst van de Vlaamse Regering, die De Standaard vandaag publiceert.
< br />

D155.000 van de 500.000 Vlamingen die in 2011 gescheiden en niet hertrouwd waren, woonden ongehuwd samen. In 1992 woonde van de 190.000 niet hertrouwde gescheiden personen ongeveer een kwart samen met een nieuwe partner. Gescheiden mannen kiezen er meer voor dan gescheiden vrouwen om samen te wonen met een nieuwe partner (respectievelijk 36 en 28 procent). Iets minder dan de helft van de mannen heeft binnen de eerste drie jaar na de scheiding een nieuwe samenwoonrelatie.

Hertrouwen

Volgens de Studiedienst van de Vlaamse Regering is het uitzonderlijk dat koppels meteen hertrouwen zonder eerst samen te wonen. Bovendien wordt de kans op hertrouwen kleiner en zijn er na elke generatie minder mensen die na tien jaar scheiding weer hertrouwen. Van de koppels die samenwonen stelt een op de drie een wettelijke overeenkomst op om hun woonvorm te beschermen. Bij samenwonenden ligt dat cijfer met een op tien veel lager.

De gemiddelde leeftijd bij een scheiding is bij mannen 44,6 jaar en bij vrouwen 42,3 jaar. Bij hun scheiding waren ze gemiddeld 15 jaar getrouwd. Zowel korte als lange huwelijken worden meer en meer ontbonden.

Nieuw samengestelde gezinnen

14 procent van de mannen en 17 procent van de vrouwen heeft wel een partner maar woont niet samen en kiest voor een latrelatie. Ongeveer hetzelfde aantal heeft tien jaar na de scheiding nog geen nieuwe relatie gehad.

Inwonende kinderen komen vooral voor bij gescheiden samenwonende vrouwen jonger dan 40 jaar (87 procent). Bij mensen jonger dan 40 jaar en hertrouwd hebben mannen (80 procent) bijna even vaak als vrouwen (88 procent) inwonende kinderen.

Duurzaamheid

Samenwonen na een scheiding blijkt even duurzaam als trouwen. Zo wordt 1 op 4 van de eerste samenwoonrelaties na een scheiding ontbonden. Bij zij die al langer geleden gescheiden zijn, liep de eerste samenwoonrelatie na de scheiding in 1 op 3 gevallen mis.

De Studiedienst geeft echter toe dat er een onderschatting kan zijn, omdat mensen die al tweemaal gescheiden zijn - ongeveer 10 procent van de ooit gescheiden groep - niet opgenomen werd in deze analyse. Ook de groep die ongehuwd samen gaat wonen en ongehuwd weer uit elkaar gaat werd niet betrokken.

Nu in het nieuws