Congolese 'Terminator' verschanst zich in Amerikaanse abassade in Rwanda

Congolese 'Terminator' verschanst zich in Amerikaanse abassade in Rwanda

Congolese 'Terminator' verschanst zich in Amerikaanse abassade in Rwanda

Print
Bosco 'The Terminator' Ntaganda, de door het Internationaal Strafhof (ICC) wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gezochte opstandige generaal uit Congo, bevond zich maandag op de Amerikaanse ambassade in de Rwandese hoofdstad Kigali. Dat heeft de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Louise Mushikiwabo, in een officieel communiqué - en zonder verdere details - meegedeeld.

De Verenigde Staten bevestigden bij monde van woordvoerster Victoria Nuland van het ministerie van Buitenlandse Zaken het bericht. Volgens Nuland wil Ntaganda naar het ICC in Den Haag overgebracht worden.

Ntaganda staat aan het hoofd van de Beweging van 23 maart (M23), die sinds kort opgesplitst is in twee elkaar bestrijdende facties. Voordien maakte hij deel uit van het Rwandees Patriottisch Front (RPF), het leger van toenmalig rebel, huidig Rwandees president Paul Kagamé.

Onlangs had de andere M23-factie, die geleid wordt door generaal Sultani Makenga, gemeld, bezig te zijn de aanhangers van Ntaganda te "neutraliseren" .

Dat Ntaganda zich in de Rwandese hoofdstad bevindt, is niet toevallig: Kigali is er de voorbije tijd herhaaldelijk van beschuldigd, de rebellen van M23 te steunen in een poging om het feitelijke beheer van het grondstoffenrijke Oost-Congo te behouden.

Belga
Archieffoto AFP

MEEST RECENT