"De Gelder is unieke combinatie van serie- en massamoordenaar"

De Gelder is unieke combinatie van serie- en massamoordenaar

"De Gelder is unieke combinatie van serie- en massamoordenaar"

Print
Jef Vermassen, de advocaat van de ouders van de twee vermoorde baby's Corneel en Leon, is maandag op het assisenproces van Kim De Gelder in Gent zijn pleidooi gestart. Hij noemde De Gelder "een unieke combinatie" van een serie- en massamoordenaar.

Vermassen excuseerde zich bij het begin van zijn pleidooi bij De Gelder. "Je zal een paar uur lang naar mijn 'vettige stem' moeten luisteren", zei Vermassen. Vrijdag had De Gelder zich er nog over beklaagd dat hij "de vettige stem" van Vermassen in zijn gevangeniscel hoorde.

Meester Vermassen noemde De Gelder de "unieke combinatie" van een serie- en massamoordenaar. "Zo zijn er niet veel in de wereld." Volgens Vermassen werd De Gelders drang om te moorden hem evenwel uiteindelijk fataal.

"Mensen vangen"

Vervolgens begon de advocaat over de moord op Elza Van Raemdonck op 16 januari 2009 te praten. "Bij haar thuis zag hij een foto met haar kinderen. Thuis, op de rand van het bad, bedenkt hij dat ze veel kinderen had en vraagt hij zich af wat de gevolgen voor hen zijn. Dat is al geen psychoot meer, hé. Die stelt zich die vraag niet. Ondanks die vraag doet hij voort."

Vermassen schetste hoe De Gelder zeer beredeneerd te werk ging. "Kim De Gelder belde bij Elza Van Raemdonck aan. Hij glimlachte om haar vertrouwen te wekken. Hij kuiste zijn voeten af, omdat hij beleefd wilde overkomen. Een seriemoordenaar heeft een vast ritueel. Zijn ritueel was: mensen vangen."

De advocaat vertelde vervolgens hoe Van Raemdonck vocht voor haar leven en hoe haar man zich na de ontdekking van haar lichaam moest verdedigen. "Terwijl Jef op tafel klopt om zijn onschuld uit te schreeuwen, gaat De Gelder zich amuseren. Hij gaat comedians kijken, want dat boeit hem. Kan u zich dat voorstellen, net nadat hij met een vrouw heeft gevochten en haar heeft doodgestoken?"

"Gruwelijke detaillist"

"Wat een gruwelijke detaillist. Zo bewust is hij, de ziekelijke psychopaat. Niet de ziekelijke psychoot", pleitte Vermassen, die ook vertelde dat kinderen "vijanden" zijn voor De Gelder. Hij verwees daarbij naar een test die De Gelder eens invulde. Hij moest aanvullen waaraan hij een hekel heeft. Daarop antwoordde de beschuldigde: "kleine kinderen".

Meester Vermassen legde in zijn pleidooi ook regelmatig de nadruk op de goede voorbereidingen die de beschuldigde trof. "Hij was zodanig goed voorbereid dat hij in augustus 2008 een huurcontract van een appartement met een garage tekende. Waarom een garage? Hij zegt het ons: 'om mijn fietsen te stallen'", legde Vermassen uit. "Hij moet die fiets nog kopen, maar het zit al in zijn kop. Hij zou een fiets bijkopen om de feiten te plegen."

Belga
Foto's Isopix/PhotoNews

Nu in het nieuws