Onderhandelingen om kleine Cypriotische spaarders te ontzien

Onderhandelingen om kleine Cypriotische spaarders te ontzien

Onderhandelingen om kleine Cypriotische spaarders te ontzien

Print
De banken op Cyprus blijven ook woensdag dicht. Dat heeft de centrale bank van Cyprus maandag meegedeeld.

Daarmee moet verhinderd worden dat spaarders massaal geld gaan weghalen bij de financiële instellingen op het eiland. De bankautomaten functioneren intussen normaal.

Als gevolg van een feestdag bleven de Cypriotische banken vandaag sowieso dicht. Eerder raakte al bekend dat de banken ook dinsdag nog de deuren gesloten houden in afwachting van een stemming in het parlement over het omstreden Europese reddingsplan, dat onder meer een omstreden heffing op spaargeld omvat.

In het kader van het Europese reddingsplan wil Cyprus 5,8 miljard euro bijeenschrapen via een eenmalige heffing op spaartegoeden. De heffing zou 6,75 procent bedragen op tegoeden onder 100.000 euro en 9,9 procent op tegoeden hoger dan 100.000 euro.

De beurzen reageerden maandag ongerust op die beslissing. Ook Rusland - de maatregel dreigt rijke Russische rekeninghouders miljarden euro's te kosten - heeft zwaar uitgehaald naar de heffing. "Onrechtvaardig, onprofessioneel en gevaarlijk." Zo citeerde de zegsman van het Kremlin de reactie van president Vladimir Poetin.

Op Cyprus zijn intussen onderhandelingen aan de gang om de verdeelsleutel aan te passen en kleinere spaarders meer te ontzien.

Lees ook:
Experts noemen Cypriotische heffing op spaargeld "gevaarlijk precedent"
Betalingsverkeer op Cyprus stilgelegd na invoeren spaartaks
Cyprioten proberen geld van rekeningen te halen om spaartaks te ontlopen
Ook Cyprus krijgt nu steun van Europa

Bekijk ook de reportage van vtm:

Belga
Foto AFP

.

Nu in het nieuws