"Kindjes werden afgemaakt met een mes van haat"

Print

Kindjes werden afgemaakt met een mes van haat

Op het proces van Kim De Gelder zijn maandagnamiddag de pleidooien van de burgerlijke partijen begonnen. Meester Virginie Cottyn mocht als eerste pleiten. Ze vertegenwoordigt samen met Jef Vermassen de nabestaanden van drie dodelijke slachtoffers van De Gelder. "U bent niet gek, u bent gewoon slecht", sprak Cottyn de beschuldigde toe.

Vooraleer meester Cottyn begon te pleiten, gaf de voorzitter van het hof, Koen Defoort, te kennen dat hij geen tekenen van goedkeuring of afkeuring vanuit de zaal zou dulden. Voor de middagpauze dreigde Defoort nog de zaal te laten ontruimen, omdat er te veel rumoer was.Rillingen

Cottyn had het uitgebreid over drie dodelijke slachtoffers van De Gelder: Elza Van Raemdonck uit Vrasene en de kindjes Corneel en Leon die in kinderdagverblijf Fabeltjesland zaten.

"Ze werden vermoord. Afgemaakt met een mes. Een mes van haat", zei Cottyn. "Ze kenden hun aanvaller niet eens. Wisten zij veel dat zij op dat moment het pad kruisten van Kim De Gelder. Een naam die ons allemaal rillingen bezorgt."

De advocate benadrukte dat De Gelder volgens haar goed wist wat hij deed. Zo wees ze erop dat de beschuldigde zich na de moord op Van Raemdonck rustig uit de voeten maakte en onderweg nog halt hield om zijn vermomming te verwijderen. "Is dat iemand die in paniek is? Is dat iemand die een psychose heeft? Neen, dat is iemand die verdomd goed weet wat hij doet.""Nieuwe plannen"

Na de moord op Van Raemdonck was het voor De Gelder "tijd om nieuwe plannen te maken", ging Cottyn voort. "Zoals in een videospelletje: 'up to the next level'. Beredeneerd, rationeel en koel. Totaal geen chaos. Hij nam hetzelfde mes als dat waarmee hij Elza had vermoord."

Cottyn beschreef de vermoorde kindjes. Over Corneel zei ze dat hij "rustig en braaf" was en veel lachte. "Het was een gelukkige baby. Hij kon nog niet kruipen. Wanneer hij op de grond zat, was hij alleen geïnteresseerd in wat binnen handbereik lag." Leon was dan weer "een nieuwsgierig baasje", zei Cottyn. "Hij was een kleine snoeper, verlekkerd op koekjes."

Meester Cottyn benadrukte dat De Gelder tijdens het proces "geen greintje spijt of emotie" toonde. "Hij weigert zijn motief te geven, hoewel heel veel mensen hem bijna gesmeekt hebben zijn motief te geven."

De advocate riep De Gelder nog op een voorbeeld te nemen aan "al die waardige mensen die hier hebben getuigd".

Belga
Foto's Isopix/PhotoNews

MEEST RECENT