Vrouw bevalt van dochter na baarmoederhalskanker

Vrouw bevalt van dochter na baarmoederhalskanker

Vrouw bevalt van dochter na baarmoederhalskanker

Print
Edegem - In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) werd maandag de dochter geboren van een vrouw bij wie in 2005 een gedeelte van de baarmoeder werd weggehaald na een diagnose van baarmoederhalskanker. Het is erg uitzonderlijk dat men na zulke ingreep nog kinderen kan krijgen. Dat meldt het UZA in een persbericht maandagmiddag.

Normaal gezien wordt bij een klassieke behandeling voor baarmoederhalskanker de volledige baarmoeder verwijderd. Vrouwen verliezen hierdoor de mogelijkheid om nog zwanger te worden.

De moeder is 36 jaar en werd in 2004 voor het eerst geconfronteerd met baarmoederhalskanker. Begin 2005 werd ze door prof. dr. Wiebren Tjalma geopereerd voor deze tumor. Hij opteerde voor een radicale trachelectomie, een nieuwe techniek die de vrouw moest toelaten na de ingreep nog zwanger te worden. "Normaal gezien wordt bij een standaardbehandeling voor baarmoederhalskanker de gehele baarmoeder en de top van de vagina verwijderd", zegt professor Tjalma. "Maar vrouwen die deze ingreep ondergaan, verliezen hierdoor jammer genoeg de mogelijkheid om zelf nog zwanger te worden. We willen er dan ook alles aan doen om jonge vrouwen deze mogelijkheid niet te ontnemen."

De vrouw werd na een wachttijd van 6 maanden na de ingreep spontaan zwanger. De zwangerschap verliep voorspoedig en de vrouw beviel op 11 september 2006 van haar eerste zoon. Ze noemde hem Wiebren, naar de professor die haar geopereerd had. Vier jaar later bracht ze een tweede zoon ter wereld en maandag schonk ze het leven aan een dochter. Moeder en kind stellen het goed.

Belga

Foto Wim Hendrix

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio