Schrappen sluitstuk Navo-raketschild verandert niets aan bescherming

Schrappen sluitstuk Navo-raketschild verandert niets aan bescherming

Schrappen sluitstuk Navo-raketschild verandert niets aan bescherming

Print
De Amerikaanse beslissing om het sluitstuk van het Navo-raketschild te laten vallen, zal geen enkele invloed hebben op de bescherming van de bevolking en het grondgebied van het bondgenootschap.

Dat heeft Navo-topman Anders Fogh Rasmussen maandag verzekerd op een persconferentie in Brussel. "De Europeanen zullen geen enkele verandering zien in hun raketafweer, de dekking blijft hetzelfde", klonk het.

In reactie op de groeiende ongerustheid over de raketplannen van Noord-Korea, kondigde Amerikaans minister van Defensie Chuck Hagel vorige week aan dat de VS extra afweergeschut plant in Alaska. Om het kostenplaatje draagbaar te houden, schrappen de Amerikanen in ruil de vierde fase van het Navo-raketschild.

Dat sluitstuk van het raketschild omvatte de installatie van de nieuwste generatie raketten in Polen tegen 2022. Die extra raketten moesten de VS beschermen tegen mogelijke aanvallen vanuit Iran, maar volgens Hagel zorgt het afweergeschut op Amerikaanse bodem intussen voor voldoende bescherming.

Secretaris-generaal Rasmussen onderstreepte maandag dat er ook voor Europa niets verandert. De eerste drie fasen blijven ongewijzigd en zorgen op zichzelf al voor een volledige bescherming, verzekerde hij. Of het schrappen van de vierde fase voor wat meer Russische goodwill kan zorgen, durfde hij niet te zeggen. Er komen immers sowieso raketten in Polen en Roemenië. Rasmussen blijft Moskou alvast uitnodigen om deel te nemen aan het raketschild en herhaalde dat het niet gericht is tegen Rusland.

BELGA
foto AP
Nu in het nieuws