Advocaten willen vonnissen binnen het jaar

Advocaten willen vonnissen binnen het jaar

Advocaten willen vonnissen binnen het jaar

Print
De Belgische advocatuur wil dat vonnissen binnen het jaar geveld worden. Dat doel stelde Edgar Boydens, voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies, zopas voorop in zijn slottoespraak op een colloquium van de advocatuur in de Senaat.

Voor het eerst vergaderden zowel de Franstalige als de Nederlandstalige Ordes samen in de Senaat. Boydens stelde vast dat "de kritieken op justitie steeds dezelfde blijven: rechtszaken duren te lang, het gerecht is niet transparant en het is te duur".

Hij hekelde het parlement omdat tien jaar na de 200 constructieve voorstellen van de Antwerpse advocaat en senator Fred Erdman in zijn fameuze "Justitiedialogen", bijna geen enkel van deze voorstellen is gerealiseerd.

De Belgische advocaten willen dat er in iedere zaak een vonnis komt binnen het jaar. Daarom moet de eenheidsrechtbank (één rechtbank per arrondissement) gerealiseerd worden. In de plannen van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) komt zo'n rechtbank er alvast niet.

Verder moeten premies voor een rechtsbijstandsverzekeringen fiscaal afgetrokken moeten worden.

Geen BTW

Boydens pleitte ook voor een "onafhankelijke advocatuur". Om die te realiseren is het absoluut nodig dat er geen BTW komt op de prestaties van advocaten. "Het gerecht is al duur genoeg". Bovendien kan het voor de Orde niet dat advocaten-stagiairs vijf pro Deo-zaken onbetaald zullen moeten afhandelen. Boydens stelde uitdrukkelijk dat deze eisen voortkomen uit "een wettelijke opdracht, en niet vanuit een sectoriële of corporatische reflex."

Tenslotte moet justitie veel sneller informatiseren.

Lees ook: Wat is momenteel gerealiseerd van de voorstellen van Fred Erdman?

JDW

Archiefbeeld Belga

.

Nu in het nieuws