"Strafrechter moet beslissen hoelang veroordeelde moet uitzitten"

Strafrechter moet beslissen hoelang veroordeelde moet uitzitten

"Strafrechter moet beslissen hoelang veroordeelde moet uitzitten"

Print
De strafrechter moet bepalen hoeveel tijd een veroordeelde zeker moet uitzitten. Dat betoogde de Antwerpse advocaat John Maes zopas op een colloquium van de Orde van Vlaamse Balies in de Senaat.

Maes stelde vast dat niet eens 10% van de mensen die in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidsstelling (VI), die VI ook echt krijgen.

Populisme

Hij hekelde het populisme van de politici die naar aanleiding van de vrijlating van Michelle Martin, de ex van kindermoordenaar Marc Dutroux, de wet op de VI hebben verstrengd, met alleen maar vollere gevangenissen tot gevolg. Maes wil "een denktank die bestaat uit specialisten van elke betrokken groep, om een ernstig plan op lange termijn te ontwikkelen, veeleer dan de steekvlampolitiek waar we vandaag om de haverklap mee geconfronteerd worden."

Hij vond verder dat de termijnen om VI te krijgen én de recidiveregeling bij VI moet worden afgeschaft. Nu kan je VI krijgen na één derde van je straftijd. Als je recidivist bent is die termijn twee derde. "Schaf die termijnen af en laat de strafrechter in ieder afzonderlijk geval beslissen hoeveel minstens moet worden uitgezeten", zo stelt Maes. Over de rest kan de strafuitvoeringsrechtbank dan beslissen.

Leefeenheden

Maes pleitte ook voor een andere opvatting van gevangenissen. Hij wil die naar Scandinavisch model opdelen in leefeenheden van 15 gedetineerden. Die mogen hun eigen kleren dragen, koken zelf hun potje en hebben een grote autonomie binnen hun eenheid.

Tenslotte moet het mogelijk zijn om meer probatie op te leggen. Probatie is een systeem waarbij voorwaarden worden gekoppeld aan een straf met uitstel. Het kan gaan om het volgen van een ontwenningskuur, een anti-agressietherapie, een opleiding. Nu kan dat alleen als je niet eerder bent veroordeeld tot maximum een jaar. Maes wil die voorwaarden schrappen.

Lees ook: Kamer verstrengt voorwaardelijke invrijheidsstelling

JDW

Archiefbeeld Belga

.

Nu in het nieuws